Vučević: I noćas bilo dronova na administrativnoj liniji, ne mogu da kažem čijih

Vesti 10. nov 202218:19 97 komentara
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je i noćas na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom bilo letova dronova, ali nije želeo da precizira o čijim je letelicama reč, osim da je, kako je rekao, bilo i dronova misije KFOR.

Vučević je kazao da je bilo i dronova koji su aktivirani „od naših državljana“ u blizini vojnih objekata na teritoriji Raškog upravnog okruga.

„Ne pravimo nikakvu mistifikaciju, radi se o temi koja se tiče nacionalne bezbednosti. Konstantne su aktivnosti korišćenja dronova u pravcima gde su infrastruktura i jedinice Vojske Srbije. Neki prolaze administrativnu liniju i pokušavaju da uđu na teritoriju centralne Srbije. Neki su pravi vojni dronovi, a neki polukomercijalni koji mogu nositi kamere koje prave ozbiljne slike, ali i nešto drugo“, kazao je Vučević za RTV.

Pročitajte još

Demantovao je medijske navode da su pre nekoliko dana podignuti lovački avioni kako bi rušili dronove.

„Vojsku Srbije vode ozbiljni generali, zar stvarno mislite da bi neko dizao najskuplju avijaciju da vija dronove od pola metra, metar? Lovačka avijacija vrši redovnu kontrolu neba, kao što je bilo tog dana“, kazao je ministar.

Potvrdio je da je Savet za nacionalnu bezbednost Srbije jednoglasno odbacio francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa sa Prištinom jer bi tim planom, kako je rekao, Kosovo na kraju procesa postalo članica UN.

Govoreći o nabavci naoružanja, ministar je kazao da je sve što Srbija kupuje „isključivo odbrambenog karaktera“.

„Kupujemo tamo gde je najbolje za nas, kupujemo opremu koju vojska traži i po najboljim uslovima“, kazao je ministar.

Upitan da li bi u trenutnoj situaciji zbog rata u Ukrajini, Srbija pristala da od Rusije primi neki „novi poklon“ u vidu aviona MiG, Vučević je kazao da Rusija „prvo treba da isporuči ono što je ugovoreno i plaćeno“, navodeći da to važi i za Francusku koja Srbiji još nije isporučila plaćene rakete Mistral.

Komentari (97)

Vidi sve komentare