Vučević: Jasno smo kandidovali Šapića za gradonačelnika, ne vidim okolnost da se to promeni

Vesti 13. jun 202422:43 8 komentara
N1

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je večeras, komentarišući navode Aleksandar Šapić neće biti izabran na mesto gradonačelnika Beograda iako je bio kandidat te stranke, da je SNS jasno izašla sa svojim predlogom.

„Ja ne vidim nijednu okolnost da se to promeni. Mi smo jasno izašli sa predlogom, kandidovali Aleksandra Šapića za našeg gradonačelnika“, rekao je Vučević za televiziju Juronjuz Srbija (Euronews).

Upitan kada se može očekivati formiranje vlasti u Beogradu, naveo je ;da će konstituisanje skupštine grada „morati da ide u bržem ritmu“.

„Grad Beograd je već 10 meseci u stanju privremenog funkcionisanja. U prevodu, to znači da grad Beograd nema budžet za ovu godinu, nego ima odluku o privremenom finansiranju“, dodao je Vučević, koji je i predsednik vlade Srbije.

Na pitanje šta se dešava u Nišu i ko će tamo moći da formira vlast, kazao je da se čeka završetak izbornih procedura i žalbi, kao i da ne može da zna da li će biti ponavljanja glasanja na određenim biračkim mestima, već će o tome odlučiti nadležni sudovi.

„Koliko sam razumeo moje kolege, da (možemo da formiramo većinu u gradu Nišu). Ako ostanu ovakvi rezultati, ako ne bude ponavljanja izbora ili neki drugi izborni rezultat“, dodao je on.

Komentarišući rezultate koje je u Nišu ostvarila grupa građana doktora Dragana Milića, kazao je da su građani glasali za opciju koja nije imala „antagonistički stav prema Aleksandru Vučiću i SNS na državnom nivou, već su imali primedbe na lokalnu samoupravu“.

„To je bio verovatno i jedan vid opomene lokalnim odborima SNS i SPS, da neke stvari moraju da poprave“, kazao je Vučević.

Naveo je i da ne razume zašto je Milić dobio otkaz na Medicinskom fakultetu u Nišu, uoči samih izbora.

„Nisam shvatio taj deo, kao da je neko radio njemu u korist. Ne ulazeći šta su razlozi, ali kao da je neko njemu radio u korist“, ocenio je Vučević.

Balkanskim narodima „ne dozvoljavaju da se sami dogovore“

Vučević je kazao da kada bi balkanski narodi direktnije razgovarali jedni sa drugima, da bi lakše postigli dogovor i da im ne bi bili potrebni „moderatori“ iz inostranstva.

„Uvek je neko sa strane prisutan, ko nudi usluge posredovanja i ;donosi neki demokratski, institucionalni kapacitet, koji će pomoći balkanskim narodima, koji su, eto, zaglavljeni u prošlosti, da se bolje razumeju. A i ovo što nam se danas dešava meni ukazuje da upravo neko ko nije sa Balkana, nas vraća u prošlost i ne dozvoljava nam da govorimo ni u sadašnjem ni u budućem vremenu“, ocenio je Vučević.

Upitan da li „moderatori“ dolaze jer je bilo pokušaja da se balkanski narodi sami dogovore, pa nisu uspeli, Vučević kaže da „nisu pustili“.

„Niste imali priliku da Srbi i Albanci sami pričaju, odnosno kada je taj pokušaj započet, vrlo brzo ste imali eskalaciju. Niste imali u Bosni ovih 29 godina da Bošnjaci, Hrvati i Srbi ostanu sami sa sobom, pa da tako razgovaraju“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, određena međunarodna komponenta nekada jeste garant mira i stabilnosti, ali se „nemali broj puta u praksi videlo ;da to ne pridonosi miru, nego zadovoljavanju interesa nekih drugih“.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ je, kako je ocenio, pokazatelj da odnosi na Balkanu mogu da se urede onako kako su u EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare