Vučević: Ministarstvo iniciralo da Srbija opet učestvuje u međunarodnim vežbama

Vesti 15. feb 202308:35 8 komentara
MILOŠ VUČEVIĆ
Tanjug/MO/Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane pokrenulo je inicijativu da se izmeni zaključak Vlade Srbije iz februara 2022. godine, kojim je obustavljeno učešće Srbije u međunarodnim vojnim vežbama nakon početka rata u Ukrajini, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Vučević je za Politiku kazao da bi na taj način bila vraćena realizacija vežbovnih aktivnosti sa stranim partnerima na regionalnom nivou, u okviru bilateralne saradnje sa susednim državama, kao i pod okriljem regionalnih bezbednosnih inicijativa.

„Izmenom navedenog zaključka, u svakom pojedinačnom slučaju, odluka o realizaciji vežbovnih aktivnosti Vojske Srbije mogla bi biti doneta ukoliko je to od posebnog značaja za zaštitu nacionalnih interesa, izgradnju poverenja i jačanje bezbednosti u regionu“, kazao je ministar.

Upitan da li će i kada Vojska Srbije otići u zajedničku mirovnu misiju na Sinajskom poluostrvu u Egiptu, Vučević je ocenio da bi odlazak na tu misiju, pod okriljem nezavisne međunarodne mirovne organizacije „Multinacionalne snage i posmatrači“ predstavljao značajan element spoljne politike Srbijei konkretan doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Dodao je da Srbija do sada nije učestvovala u mirovnoj misiji na Sinaju, kao i da je preduslov za to da Skupština Srbije usvoji odluku Ministarstva odbrane o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van državnih granica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare