Vučević: Nesagledive posledice ako Kurti na sever Kosova pošalje policajce

Vesti 10. nov 202209:09 30 komentara
N1

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je obezbeđivanje mira na Kosovu "obaveza KFOR, a njihova procena je koliko je za to potrebno ljudstva i naoružanja".

Povezano

„Mi gledamo ka KFOR-u kao faktoru koji mora da čuva i garantuje bezbednost svih građana u pokrajini. Posebno sada, nakon povlačenja Srba iz institucija u pokrajini, da ne dozvoli da (Aljbin) Kurti pošalje policajce albanske nacionalnosti s juga da zamene srpske policajce. To bi bio put sa nesagledivim posledicama“, rekao je Vučević za Večernje novosti.

On je rekao da Srbija ne želi ratove, „ne želimo da stradaju ni drugi narodi, ali naši pozivi na razgovore, na dijalog, ne znače da smo slabi ili nespremni, neodlučni“. „Samo smatramo da je bolje da imamo dijalog i razgovor, da sedimo za stolom umesto da stojimo u rovovima“, rekao je Vučević.

On je potvrdno odgovorio na pitanje ide li se u finalizaciju ideje o vraćanju obaveznog vojnog roka.

„Očekujem da idemo ka konačnoj odluci. To je pre svega politička odluka, koja mora biti u korelaciji sa ozbiljnom stručnom analizom. Nemam problema da kažem da sam kao građanin i otac, za vraćanje vojnog roka, ali to nije relevantno, ministar odbrane ne može time da se vodi“, rekao je Vučević, navodeći da je vojska uradila analizu i da će se o tom razgovarati sa predsednikom i premijerkom.

Komentari (30)

Vidi sve komentare