Vučević: Nismo odstupili ni milimetar od interesa Srbije na sastanku u Austriji

Vesti 01. dec 202219:07 2 komentara
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA/ bs

Ministar odbrane Miloš Vučević učestvovao je na godišnjem sastanku ministara Grac formata u Kremsu u Austriji koji je organizovan u okviru dvodnevnog sastanka ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i država Zapadnog Balkana, saopšteno je iz ministarstva.

Pročitajte još:

Pored ministra Vučevića na sastanku su učestvovali ministri odbrane Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, zemlje koje čine Grac format.

Posle sastanka Vučević je rekao da je delegacija ministarstva odbrane i danas principijelno i diplomatski zastupala pozicije Srbije ne odstupajući ni za milimetar od državnih i nacionalnih interesa, navodi se u saopštenju.

Vučević je rekao da je sumirano sve što je uradjeno između dve godišnje konferencije, zajednički plan aktivnosti koji je, kako je ocenio, realizovan u ni malo jednostavnim okolnostima.

„Između dve godišnje ministarske konferencije došlo je do, gotovo, svetskog rata i situacija je daleko komplikovanija. Prezentovali smo ono što je Republika Srbija, ministarstvo odbrane uradilo i što radi zajedno sa svim partnerima na različitim poljima i, rekao bih, da smo dobro ocenjeni kao iskreni partner koji je pokazao odgovornost po svim pitanjima“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je srpska delegacija i danas čvrsto branila pozicije Srbije po svim najosetljivijim pitanjima.

„Na miran, principijelan, diplomatski način smo branili, čuvali i predstavili naše državne i nacionalne interese. Naravno, spremni da nastavimo da sarađujemo sa svim zemljama u Grac formatu i u narednom periodu“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je današnji dan u Kremsu bio prilika i za važne susrete sa ministrima odbrane Austrije i Slovenije i dodao da će sutra razgovarati sa mađarskim kolegom.

Vučević danas i sutra boravi u Austriji na poziv savezne ministarke odbrane Klaudije Taner i učestvuje na sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i zemalja Zapadnog Balkana u Kremsu.

Grac format je inicijativa austrijskog ministarstva odbrane koju čine Austrija i pet zapadnobalkanskih zemalja, Albanija, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Članice Centralnoevropske odbrambene saradnje – CEDC su: Austrija, Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija, dok Poljska ima status posmatrača.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare