Vučević povodom navoda o prodaji oružja Ukrajini: Laž po ko zna koji put

Vesti 12. apr 202309:46 108 komentara
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

"Po ko zna koji put je objavljena laž da Srbija prodaje oružje Ukrajini. Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kome nećemo da učestvujemo", odgovorio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević za Sputnjik na saznanja agencije Rojters da je Srbija prodavala ili namerava da prodaje oružje Ukrajini. Portal N1 je kontaktirao Ministarstvo odbrane Srbije, čiji nas je portparol uputio na izjavu koju je ministar dao Sputnjiku i Tanjugu.

„Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob, ali mi se dosledno držimo naše utvrđene politike“, rekao je Vučević za Sputnjik, inače ruski državni medij.

Ministar kaže i da naša država, naravno, prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

„Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije“, rekao je Vučević.

Srbija, jedina evropska zemlja koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pristala je da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters.

Lista pokazuje da je Srbija odbila da obezbedi vežbe ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati oružje ili ju je već poslala. Takođe se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da obezbedi oružje Ukrajini u budućnosti.

Dokument je označen kao tajni i NOFORN (Not Releasable to Foreign Nationals), što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obaveštajnim službama i vojskama. Datiran je na 2. mart i ima pečat kancelarije Združenih načelnika štabova. Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenta. Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ambasada Ukrajine nisu odmah odgovorili na pitanja Rojtersa, kao ni Pentagon, koji je prethodno odbio da komentariše procurile dokumente.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare