Vučević: Srbija želi da učestvuje u mirovnim misijama pod okriljem UN i EU

Vesti 18. nov 202200:04 3 komentara
mod.gov.rs

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Srbija želi da, gde god ima kapaciteta i mogućnosti, učestvuje u mirovnim operacijama i misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vučević je na svečanosti povodom Dana centra za mirovne operacije i 20 godina učešća Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u Domu Garde na Topčideru rekao da je „nažalost i na prostorima Srbije vidjen značaj mirovnih misija“.

„I danas gledamo sa zebnjom sve ono što se dešava u našoj južnoj pokrajini ili u regionu, verujući da su oni koji su u ime medjunarodne zajednice tamo angažovani, svesni svoje odgovornosti da imaju dovoljno kapaciteta da čuvaju i ostvare onaj cilj zbog koga su tamo“, kazao je Vučević, a saopštilo ministarstvo.

On je istakao da je siguran da će Generalštab, na čelu sa generalom Milanom Mojsilovićem i svim starešinama, uraditi sveo ono što je do Vojske Srbije da najsposobnije vojnike pošalju u takve mirovne operacije, „da se vrate živi i zdravi i da pomognu ljudima koji žive na tim prostorima“.

Povodom praznika Centra za mirovne operacije, ministar Vučević uručio je plaketu Ministarstva odbrane načelnici Centra za mirovne operacije pukovnici Mirjani Milenković.

Ona je navela da je u misijama i operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije trenutno 285 pripadnika i pripadnica Vojske Srbije i da oni „dostojno reprezentuju vojničku profesiju i srpsku medicinsku struku“.

„Ukupno je do sada angažovano oko 5.500 pripadnika Vojske Srbije u 10 misija pod mandatom UN i šest misija pod mandatom EU, od kojih je 12 procenata ženskog pola, što je pokazatelj da Vojska Srbije poštuje rodni aspekt shodno važećim rezolucijama UN“, naglasila je Milenković.

Dodala je da angažovanje srpskih vojnika u mirovnim misijama sa sobom neizbežno nosi i rizike poput gubitka života i podsetila na pogibiju potpukovnika Dejana Stanojevića 29. marta ove godine, kada je u Demokratskoj Republici Kongo oboren helikopter u kome se nalazio.

„On je svoj život dao za plemenit cilj, za nešto u šta je verovao, vršeći svoju vojničku dužnost, a mi ćemo dati sve od sebe da budemo vredni njegove žrtve i dalje posvećeni odbrani mira kako u svojoj otadžbini tako i u svetu“, istakla je Milenković.

Zahvalnice Centra za mirovne operacije za nesebičnu pomoć i podršku u prethodnom periodu, načelnik Operativne uprave Generalštaba general-potpukovnik Želimir Glišović uručio je komandantu Garde brigadnom generalu Nikoli Dejanoviću, načelniku Vojne akademije pukovniku Srdjanu Blagojeviću, načelniku Uprave za odnose sa javnošću pukovniku Mihailu Zogoviću, kao i predstavnicima aerodroma Nikola Tesla i firme „Belgrade Airport“, niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ i preduzeća „Jugoimport SDPR“.

Dan Centra za mirovne operacije obeležava se u znak sećanja na 17. novembar 1956. godine kada je prethodnica Jugoslovenske vojske, koju su činila 44 pripadnika, stupila na tlo Sinaja, deset dana nakon što je Rezolucijom Generalne skupštine UN uspostavljena misija UNEF.

Tom mirovnom operacijom započelo je učešće jugoslovenskih snaga u mirovnim misijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare