Vučić: Ako Kurti misli da neće da se razgovara o ZSO, ne mora da dolazi

Vesti 02. jun 202113:57 > 19:19 31 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne misli da će biti nekog ultimatuma da prizna Kosovo kad ode u Brisel, a da ako premijer Kosova Aljbin Kurti "misli da neće da se razgovara o ZSO, već da je Republik Kosova nešto što prihvatamo, ne mora da dolazi, ne mora da me zovu". On je naveo da će reakcija Srbije "biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja međunarodno-pravnih ugovora potpisanih pod okriljem EU".

Ovo nisu laki dani za srpski narod, ja sam pre svega upoznao naše goste iz RS (delegaciju) sa situacijom na KiM i činjenicom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda i da to ne nailazi ni na kakvu reakciju onih koji bi trebalo, čak ni kad (Aljbin) Kurti u lice kaže da neće formirati ZSO, što su potpisali, naveo je Vučić na konferenciji.

Povezano:

Mene već danas popodne očekuje sastanak sa Metjuom Palmerom, sutra sa Palmerom i Miroslavom Lajčakom, pa ćemo analizirati, kaže.

Naša reakcija će biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja međunarodno-pravnih ugovora potpisanih pod okriljem EU, jer u redu je da budete i popustljivi i da pokazujete želju za kompromisom, ali kada vas neko satera uz zid, i bez obzira na želju za kompromisnim rešenjem, vidite da neko to ne želi, onda morate da pokažete i oštrinu i snagu da kažete da tako to ne može više, rekao je.

„A to da nas Kurti ucenjuje kako će sa njim da se razgovara i kako ćemo da ga tretiramo, ja mu unapred kažem – tretiraću ga kao i svakog predstavnika privremenih institucija, a ako mu se ne sviđa, može da pokuša nešto da uradi, ne bih mu savetovao“, naveo je predsednik Srbije.

On je naveo da je u Ljubljani bilo samo vike i dreke, kako su Srbi silovatelji, kako treba da platimo ratnu odštetu, kako je bio genocid i treba da odgovaramo.

„Rafal optužbi, najtežih i vidite da ne postoji želja da razgovaraju. Ako on misli da neće da se razgovara o ZSO već da je Republik Kosova nešto što prihvatamo, ne mora da dolazi i ako neko od mene to očekuje – ne mora da me zovu. A da razgovaramo o svemu, o nestalim osobama, nemam problema s tim“, rekao je Vučić.

Na pitanje N1 šta će tačno biti teško naredna tri dana, kako je rekao, i čime se to uslovljava Srbija, kaže da svi razgovori koji se vode i sve što traže od Srbije na kraju vode da priznamo Kosovo.

Mi iz dijaloga moramo da izvučemo ono što je najbolje za svoj narod, za Srbiju, ali ljudi treba da znaju da Amerika, Nemačka, zapadne zemlje traže da Srbija prizna Kosovo, i da to traže direktno, uz pominjanje međusobnog priznanja, naveo je.

Nije ni malo lako, ni malo lepo, niko me ne dočekuje s kolačima, ali proći ćemo i te teške dane, mi smo spremni za razgovore, dodao je. Ako hoćete da čujete srpsku stranu – hoćete, ako nećete – promenite vlast u Beogradu, ne bi bilo prvi put, imate i mnogo resursa i mnogo medija, uradite to već jedanput i dovedite te stručnjake koji će ponovo da razore zemlju, opljačkaju, unište fabrike, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare