Vučić izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak Lavrova

Vesti 06. jun 202211:13 > 14:11146 komentara
Tanjug/ Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u posetu Srbiji.

U razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Vučić je dodao da će „Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju i nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti“, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Bocan-Harčenko je danas obavestio Vučića o razlozima otkazivanja posete ministra Lavrova rekavši da je onemogućen da dođe, jer avion ruske vlade nije dobio neophodne dozvole za prelet na ruti do Beograda.

Harčenko je Vučiću uručio i odgovarajuće dokumente i izrazio zahvalnost srpskim vlastima na pomoći u pripremi posete, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je rečeno da se očekuje da uskoro dođe do sastanka šefova srpske i ruske diplomatije Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova.

Vučić je rekao da se nada da će se uskoro vratiti vreme mira i saradnje i da će dijalog i razgovor postati jedino sredstvo komunikacije u savremenom svetu.

Vučić je na svom Instagram nalogu prethodno napisao da ga je ambasador Bocan-Harčenko obavestio o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Beograd, i doneo dokumenta koja to potkrepljuju.

Vučić je dodao i da će o svemu da govorim više večeras na RTS-u.

Podsetimo, poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je nakon što su okolne zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion, prenela je sinoć ruska informativna agencija Interfaks, pozivajući se na izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je onemućavanje preleta aviona Sergeja Lavrova ocenila kao podizanje nove „gvozdene zavese“ u Evropi, dok je zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Konstantin Kosačov pozvao na zajedničku reakciju Beograda i Moskve koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude konkretna i izuzetno oštra.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević i spoljnopolitički komentator Nenad Šebek ocenili su, s druge strane, u Novom danu TV N1 da je otkazivanje posete ruskog šefa diplomatije „win win“ situacija.

Jutros se ispred zgrade Predsedništva Srbije okupila i neformalna grupa građana „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, kako bi izrazila neslaganje zbog najavljene posete Lavrova.

Komentari

Vaš komentar