Vučić: Borićemo se što duže da ne uvedemo sankcije Rusiji

Vesti 15. maj 202210:31 > 14:01 390 komentara
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija trpi mnogo zbog neuvodjenja sankcija Rusiji i da bi se živelo deset puta bolje kada bi to uradila, ali da neće, jer vodi samostalnu politiku.

On je rekao da je mnogim političarima lako da pričaju da su protiv uvođenja sankcija Rusiji.

„I moja tetka je protiv i moj otac je, pa šta sa tim, kakve to veze ime sa vođenjem države“, rekao je Vučić na televiziji Prva.

POVEZANE VESTI:

On je objasnio da Srbija trenutno nema izlaz na tržište kapitala, da su krediti skuplji i da se sada nudi zajam po kamati od sedam odsto kao, kako je primetio, u vreme „onih koji su opljačkali zemlju“, i da je teško refinansiranje kredita, što će se na kraju odraziti na plate i penzije.

„Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku i tu politiku vodimo ne zato što imamo nešto od neuvođenja sankcija. Pošto ću da slušam stručnjake da je to zbog cene gasa, a to nam je milijardu, dok mi na ovome gubimo više milijardi, da ne pričam o manjem dolasku direktinih investicija, i da je sedam američkih producenata i glumaca odbilo da dođe da snima filmove jer nismo uveli sankcije Rusiji“, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija zna koliko su sankcije nefer i da Srbija sve to radi zbog poštovanja prava, ali i rekao da narod treba da zna da država gubi mnogo zbog neuvodjenja sankcija Rusiji.

Izvor: TV Prva

Vučić je upitao međunarodnu zajednicu zbog čega sada ne bombarduju Rusiju kao što su 1999. godine bombardovali Srbiju, navodeći da oni tvrde da su trenutna dešavanja u Ukrajini „neviđena na tlu Evrope“.

Predsednik Srbije je rekao da od novih pregovora sa Rusijom o gasu očekuje „normalnu“ cenu.

„Od Rusije očekujem normalnu cenu gasa, važno je da imamo gas, imamo rusku firmu koja vodi srpsku naftnu industriju. Naftu možemo da uvezemo samo preko hrvatskog Janafa“, rekao je Vučić.

„Reći ću koje četiri zemlje su povukle priznanje Kosova kad to bude najpametnije“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će objaviti koje su četiri zemlje povukle priznanje Kosova „kada to bude najpametnije“, jer sada ne želi Srbiju da dovede u „užasnu poziciju“.

On je ponovio da dve velike zemlje rade na tome da Srbiju spreče da, kako su rekli, „viškovima hrane kupi dodatna otpriznavanja“ i dodao da je to besmislica, te da on samo „čuva teritorijalni integritet Srbije“.

POVEZANE VESTI:

Predsednik Srbije je više puta rekao da je „Zapad licemeran“ jer sprečava Srbiju da čuva svoj integritet, a istovremeno čuva teritorijalni integritet Ukrajine“.

Vučić je izjavio je da će Srbija voditi samostalnu politiku, čuvati zemlju i čuvati decu od rata, ali da ne zna da li će „možda nekoj budali padne na pamet da kaže da će da bombarduje“ Srbiju pošto štiti svoj teritorijalni integritet, a to je njena najveća krivica.

„Da bude jasno, da pribegnem promeni politike Srbije, može samo uz pištolj u slepoočnicu i to ne moju nego našoj deci, jer meni da prete, ne mogu mi ništa, Sutra da umrem ostaju putevi, pruge i samostana politika Srbije“, izjavio je Vučić i dodao da „svi znaju da“ ne mogu ambasadori da vode politiku Srbije.

On je istakao da je suština da se Zapad plaši Putinovog argumenta Kosova i to će gledati da mu izbiju iz ruku, a da to, kako je rekao „za Srbiju znači lomljenje kičme“. Dodao je da naredne nedelje ipak očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

Struja će morati da poskupi, ali ne sad

Vučić je kazao da će struja morati da poskupi, ali da se to ne može dogoditi sada jer bi posledica bila povećanje inflacije od 20 odsto.

Na pitanje da li su tačni navodi da će struja poskupeti 30 odsto, Vučić je rekao da građani i država to ne mogu da podnesu.

„Ako struja poskupi 30 odsto imaćete inflaciju od 20 odsto, država to ne može da podnese“, rekao je Vučić.

On je dodao kako se sada čeka šesti paket sankcija Rusiji da se vidi kako će se to odraziti na naftu i gas i u trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

Na pitanje šta očekuje od pregovora sa Rusijom u pogledu gasa, Vučić je naglasio da je važno da ga ima, kao i da je dobio obećanje bugarskog premijera da Bugarska neće praviti probleme za tranzit ruskog gasa ka Srbiji.

„Polaganje zakjletve možda i pred starim sazivom Skupštine“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ne zna da li će zakletvu za novi predsednički mandat polagati pred starim ili pred novim sazivom Skupštine.

Vučić je rekao da do 31. maja mora da počne njegov novi predsednički mandat, ali da zbog ponavljanja izbora u Bujanovcu ne isključuje mogućnost da položi zakletvu pred starim sazivom parlamenta.

„Nadao sam se da ću pred novom Skupštinom, ali možda bude i pred starom, moj mandat mora da bude proglašen 31. maja“, rekao je Vučić.

On je naveo da još ne zna ko će biti mandatar za sastav nove vlade i da razmišlja o troje, četvoro ljudi. Prema njegovim rečima, važno je da mandatar bude neko ko će se boriti za interese države, a ne da se vodi sopstvenim interesima, kao i da u vladi budu stručni ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare