Vučić: Brinem za zimu – nafta skočila, struje nigde biti neće, a gasa…

Vesti 14. jun 202210:47 > 12:59 299 komentara

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se veoma brine kako će se stvari razvijati u narednom periodu, naročito naredne zime, jer nije siguran kako će se okončati sukob u Ukrajini i kakve to efekte može imati na Srbiju, Evropu i ostatak sveta.

„Brinem za zimu naročito, zato što je nafta ponovo skočila, struje nigde biti neće, a gasa – to je pitanje. Biće teška zima za sve nas“, rekao je Vučić posle posete Spomeniku heroja sa Košara.

Pročitajte još:

On je rekao da država nastoji da ide napred i da je očuvana mogućnost da se i dalje gradi ono što je započeto, a da bi to bilo i lakše da ima „još više odgovornosti u pojedinim državnim organima“.

„Plašim se da imamo mnogo nepoznatih u toj jednačini. Svaki dan analiziram šta se zbiva, dobro poznavajući sve svetske aktere u ovom trenutku“, rekao je on.

Vučić je rekao da se mnogi ponašaju tako kao da im je Srbija „najlakša meta“, ali da se država bori i čini sve što je u skladu sa mogućnostima i to polako počinju da shvataju i oni koji imaju drugačije mišljenje.

„Imamo fer pristup i prema zapadnim i istočnim partnerima. Kažemo svima u lice šta mislimo. I svaki dan nam analitičari govore da nećemo moći više da sedimo na dve stolice. Ljudi, vi niste razumeli kada smo 100 puta rekli – mi imamo svoju politiku. I to hrabro kažemo i jednima i drugima“, dodao je on.

Bez komentara o ukrajinskom obaveštajcu

Vučić nije želeo da govori o trenutnom statusu jednog od donedavnih čelnika ukrajinske obaveštajne službe SBU Andreja Naumova, koji je navodno uhapšen na graničnom prelazu Preševo pod sumnjom za pranje novca.

„Imam informacije. Hvala i srećan rad vam želim“, odgovorio je Vučić na novinarsko pitanje da li ima informacije o tome da li će Naumov biti izručen Ukrajini.

Naumov, kojeg je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio 31. marta zbog navodne veleizdaje, uhapšen je nedavno na ulazu u Srbiju, zajedno sa jednim nemačkim državljaninom koji je vozio automobil.

Kako su javili mediji, kod njih su carinici navodno pronašli više od 600.000 evra i 120.000 dolara kao i dva draga kamena – smaragda.

Oni su privedeni jer nisu prijavili ni novac ni drago kamenje.

„Evroskepticizam raste, ali Srbija ostaje na evropskom putu“

Kada su u pitanju evrointegracije Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da evreskepticizam raste svakog dana ali da Srbija ostaje na evropskom putu, napominjući da racionalno mora da bude ispred emocija.

„Moramo stvari da postavimo racionalno. Možemo li bez Evrope i njihovih investicija. Da li smo emocionalno presrećni zbog njihovih izjava o Kosovu i pritisaka povodom vodjenja spoljne politike? Pa nije niko, ali moramo da budemo dovoljno razumni da naše emocije ne prevladaju“, rekao je Vučić, prilikom polaganja venca na Spomenik junacima sa Košara.

Govoreći o odbrani karaule Košare u ratu 1999. godine, Vučić je rekao da se posle godina ćutanja danas o tome govori s ponosom.

„Hvala za sve što ste za našu otadžbinu činili. Za razliku od nekog ranijeg perioda, danas deca znaju za Košare, šta znači čuvati svoju zemlju i koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli Srbiju više od svega, Srbija to ne može i neće da zaboravi“, rekao je Vučić.

Komentari (299)

Vidi sve komentare