Vučić će razmotriti odluku o odlasku u Tiranu, Varhelji kaže – treba nam Srbija

Vesti 02. dec 202212:43 > 13:2988 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da razmotri mogućnost da promeni odluku da ne putuje u Tiranu, na Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, zbog odluke Prištine da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak na Kosovu i reakcije EU na tu odluku.

„Po pitanju te rasprave, Oliver varhelji mi je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić, ona mi je rekla da u EU misle da je veoma važno da Srbija bude zastupljena u Tirani“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon razgovora sa evropskim komesarom.

Kazao je da on lično „ne vidi smisao“.

POVEZANE VESTI

„Ali sam spreman da saslušam. Ana misli da je važno da budemo u Tirani. Ja sam rekao Varheljiju da nije to pitanje moje sujete i nečega što sam rekao, nije mi problem da razmotrimo tu odluku još jednom, da je poništim ukoliko vidim da postoji neka šansa da nešto kažemo“, rekao je.

Kako kaže, stav srpske premijerke i Varheljija je: „Da je bolje da budemo prisutni i da kažemo sve“.

Varhelji: Treba nam prisustvo Srbije u Tirani

Evropski komesar Varhelji kazao je na konferenciji da je Evropa „na ključnoj, ako ne i kritičnoj raskrsnici“.

„Prethodni meseci su pokazali da proces proširenja EU privlači pažnju, ali vidimo i velike geopolitičke destabilizacije na našem kontinentu. Sada smo odgovorni za ispunjavanja očekivanja i da zadržimo zamah, jer je proces proširenja jedan od tri glavna prioriteta lidera EU“, kazao je.

A to je upravo razlog, kako je rekao, zašto se održava samit u Tirani.

„Gde će naši lideri prvi put doći u region, potrebno je da se svi angažuju, i potrebna nam je i Srbija, da bude za stolom, i potreban nam je lider Srbije koji će sedeti za stolom“, rekao je.

To je, dodaje, veoma važno.

„Ne moram da vam govorim koliko je važna pažnja javnosti sada kada je reč o odnosima EU i Srbije i politike proširenja. Situacija sa Ukrajinom je pokazala – da je jedino pravo dugoročno rešenje za mir i prosperitet članstvo u EU. Imamo tri zemlje koje su odlučile odmah nakom ruske agresije da se prijave za članstvo“, rekao je.

Varhelji je rekao da mora da se radi zajedno na „dugoročnim i strateškim vezama“.

On je izrazio nadu da će u Tirani biti potpisan i ugovor o romingu, koji će, kako je rekao, Zapadni Balkan uvesti u roming prostor EU.

Energetika i migracije hitne teme

Varhelji je rekao i da je s predsednikom Srbije razgovarao i o dve „hitne teme“ – energetici i migracijama.

„Jer, ne možete drugo nego da razgovarate o ova dva pitanja s kim god da se sretnete“, rekao je.

Srbiji je, po pitanju energetike, kaže, doneo lepe vesti.

„Jer energetska kriza ne zna za granice, i utiče i na Zapadni Balkan. I zato smo brzo reagovali i stvorili smo paket energetske pomoći koji će mobilisati najmanje 2,5 milijarde evra za region. Rekao sam da sam srećan što mogu da doprinesem rešavanju ovih problema“, kazao je Varhelji.

A drugi deo programa, pojašnjava, biće posvećen ulaganjima koja treba da promene energetsku sliku Zapadnog Balkana.

„Potreban nam je novi plan“, izjavio je evropski komesar.

Prema njegovim rečima, mora se promovisati energetska tranzicija, nove rute i izvore energije.

„I zato ‘guramo’ bugarske prijatelje da ubrzaju izgradnju gasnog interkonektora preko kojeg možda već iduće godine vidimo azerbejdžanski gas do Srbije“, rekao je Varhelji.

Varhelji je rekao da je sve to deo Ekonomsko investiconog plana za region, vrednog 30 miliona evra, dodajući da energetski paket dolazi „povrh toga“.

Razgovarali smo i kako zaustaviti neregularne migracije u regionu, rekao je Varhelji i istakao da je to bezbednosna pretnja i Srbiji i EU.

Zato smo ovde da pomognemo, udružimo snage i pomognemo Srbiji da razbije krijumčarske mreže i jačamo svoju posvećenost i podršku zaštiti granicama, naročito na južnoj granici sa Severnom Makedonijom.

Onaj ko nema pravo da ostane, neće moći da ostane. Zapadni Balkan, a posebno Srbija može da računa na svaku podršku EU. Pomoć je povećana za 60 odsto, na iznos do 350 miliona od 2021 do 2024. godine, najavio je Varhelji.

On je istakao da je potrebno završiti deo oko medijske strategije, kao i da su potrebne jasne poruke, koraci koji dolaze iz Beograda po tom pitanju, navodeći da ruski rat u Ukrajini utiće na napredak u pristupanju.

Usklađivanje sa spoljnom politkom EU ima važniju ulogu nego ranije, jer su pod napadom mir, sigurnost i bezbednost našeg kontinenta, potrebna nam je Srbija, zemlja kandidat da nam pomogne, istakao je.

Snažan saveznik, to je ono što vidimo u Srbiji i zato nam je potrebno da bude sa nama i na propisan način sprovedemo evropske sankcije, poručio je Varhelji.

Ovo je bila godina velikih izazova, ali želimo da ostane glavni politički i ekonomski partner Srbije, da je podržavamo na evropskom putu, ekonomskom oporavku, u izazovima energetske krize, u borbi protiv nelegalnih migracija, dodao je Varhelji.

Srbija može da računa na EU i mi želimo da računamo na Srbiju, rekao je Varhelji.

Šta je Stano hteo da kaže

Vučić i Brnabić juče su oštro reagovali na izjavu portparola EU Petera Stana koji je pozvao obe strane da hitno rade na povratku kosovskih Srba u sve kosovske institucije, u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, a sve zainteresovane strane da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi dovela do povećanja tenzija u „ionako krhkoj bezbednosnoj situaciji“.

Na pitanje novinara zašto se sada poziva srpska strana u situaciji kada Priština povlači poteze koji nisu dogovoreni u dijalogu, Varheji je rekao da je to osnovno pravilo dijaloga.

„Kada ste u Briselu razumete, a kada ste ovde čini se da imamo problem sa prevodom. Da pojednostavim, ovo je osnovno pravilo dijaloga. Bez angažmana sa obe strane, dijalog ne može biti uspešan, ne treba to shvatati kao negativnu napomenu koju Srbija prima, to je opšte pravilo koje uvek želimo da naglasimo jer smo videli brojne unilateralne akcije ove godine i zato je ova rečenica važna, u tome nema kritike“, rekao je on novinarima.

Uoči konferencije za novinare potpisani su sporazumi o finansijskom partnerstvu Srbije i EU za sprovođenje programa koji se finansiraju kroz IPA 3 instrument, podršci EU upravljanju migracija u oblasti zdravstva i kontroli granica.

Sporazume su u ime Srbije potpisale ministarke Tanja Miščević i Danica Grujičić, kao i v.d. direktorka Kancelarije za migracije Donatela Bradić.

Komentari

Vaš komentar