Vučić: Čestitam premijeru Krivokapiću što je ustoličenje sproveo u delo

Vesti 05. sep 202110:44 > 13:29 174 komentara
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "bilo logično" očekivati nerede na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, i čestitao je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente i može da sprovede u delo ono što je namerila da uradi.

„Najavljivane su tenzije, protesti protiv ustoličenja, partijski organizovani skupovi. Cetinje je mesto u kojem je 90 odsto stanovništva orijentisano protiv Srpske pravoslavne crkve, gde postoji izražena mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima sem crnogorskom, čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja, već ona indukovana od strane dela političara u Crnoj Gori. Bilo je logično očekivati sve ovo što se zbivalo“, rekao je Vučić za TV Prva komentarišući nerede na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita crnogorko-primorskog.

Video: Prva TV

POVEZANE VESTI:

Vučić je rekao i da mediji u Srbiji nisu pogrešili kada su preneli informaciju da je otkazano ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, već da je Vlada Crnu Goru u toku noći promenila svoju odluku.

„Bilo je tačno da nije trebalo da se održi ustoličenje, onda je oko 1 sat ta odluka konačno promenjena, jer su patrijarh i mitropolit insistirali da se ustoličenje održi. Dobro je da je odluka promenjena i čestitam gospodinu Krivokapiću što je pokazao da država ima instrumente i da može da sprovede u delo ono što je namerila da uradi“, kazao je on.

Predsednik Srbije kazao je da sve zasluge za sprovođenje ustoličenja na Cetinju pripadaju Vladi Crne Gore, dok je srpska policija samo prikupljala informacije i dostavljala ih nadležnim organima.

„Vladi Crne Gore je sve otežano, jer oni imaju dihotomnu vlast – Vladu i predsednika – a jedan deo izvršne vlasti bio je na Cetinju i nije bilo jednostavno provditi mere. Siguran sam da je premijer Krivokapić imao problema unutar same policije zbog kadrova koji su ostali, ali uspeo je da izgura“, naveo je Vučić.

Komentarišući primedbe da crnogorska policija nije adekvatno delovala na nerede na Cetinju, Vučić je rkeao da „policija uvek ne želi da reaguje odmah“, i da je tako bilo i tokom prošlogodišnjih protesta protiv kovid mera u Srbiji kada je policija primenila silu tek kada su, kako je rekao, demonstranti ušli u Skupštinu.

Vučić je optužio bivšu vlast u Crnoj Gori da je želela da odvoji Mitropoliju crnogorsku-primorsku od Srpske pravoslavne crkve i proglasi je Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kako bi vremenom „Srbi asimilisali i nestali“.

Poručio je i da Srbija nema nikakve velikosrpske aspiracije prema Crnoj Gori, već da Beograd želi najbliže, najbolje i bratske odnose sa tom zemljom i da će učiniti sve da tako bude uprkos svim poniženjima.

„Sad se obraćam Milu Đukanoviću i drugima – Nemamo i nikada nismo imali nameru bilo koga da pokoravamo. Ni ti, ni bilo ko drugi nećete pokoravati Srbiju, nećete vladati zemljom na sve moguće načine, preko kriminala, policijskih, politčkih struktura, funkcionera u obaveštajnim strukturama“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare