Kamberi: Nije opcija da lista „Politička borba Albanaca se nastavlja“ bude deo vlasti

Vesti 26. feb 202407:22 > 11:52 15 komentara
FoNet/Milica Vučković

Poslanik Šaip Kamberi izjavio je da nije opcija da lista "Politička borba Albanaca se nastavlja", čiji je bio nosilac na decembarskim izborima, bude deo nove Vlade Srbije.

Naglasio je da je neophodno da se najpre realizuje politički plan od sedam tačaka star desetak godina, o integraciji Albanca u državne organe.

Kamberi je novinarima ispred zgrade predsedništva, gde su održane konsultacije, rekao da je dobio obećanje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se taj plan sprovesti, ali da ostaje da se vidi kakve će korake preduzeti nova Vlada Srbije.

„Nije normalno da su Albanci nedovoljno zastupljeni u svim državnim institucijama, na lokalnom i regionalnom nivou, a da se od nas traži da budemo uključeni u centralu“, rekao je Kamberi posle konsultacija sa Vučićem o mandataru za sastav nove Vlade.

„Već više puta sam razgovarao sa predsednicima Srbije o istim temama, i moramo da budemo oprezni šta će se dešavati“, kazao je Kamberi.

On je dodao da od ostvarivanja tog plana zavise i uslovi za život Albanaca u opštinama na jugu Srbije, i komunikacija sa vlastima u Beogradu.

Sa Vučićem su se potom sastali i predstavnici liste „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, koji su druga izborna lista koja je pozvana na konsultacije o mandataru za sastav nove Vlade.

Kamberijeva kao i Ruska lista su na decembarskim izborima nastupile kao manjinske i osvojili su po jedan poslanički mandat.

Predsednik Srbije, inače, posle svakog izbornog ciklusa, na konsultacije poziva predstavnike lista koje su postale parlamentarne, odnosno imaju narodne poslanike.

Skupštinu Srbije čine 250 poslanika, a lista oko vladajuće Srpske napredne stranke je na decembarskim izborima osvojila 129 mandata tako da može i sama da formira vlast.

Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ ih je više puta optužila za izbornu krađu i tražila ponavljanje izbora, što je vlast negirala tvrdeći da time traže alibi za izborni poraz.

U utorak nastavak konsultacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će nastaviti konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade, a na sastanke su pozvani predstavnici lista nacionalnih manjina koje predstavljaju Mađare, Hrvate i Bošnjake.

Za 10.30 zakazan je sastanak s predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, a u 11.45 su na redu lista Stranke pravde i pomirenja koju vodi Usame Zukorlić i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini koji predvodi Tomislav Žigmanov.

Sastanci se održavaju u kabinetu predsednika na Andrićevom vencu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare