Vučić davno obećao, ali ni veštak još nije video ceo snimak nesreće u Doljevcu

Vesti 14. mar 202119:25 67 komentara

Postupak zbog saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac u kojem je stradala Stanika Gligorijević, a povređeno pet osoba, koji se vodi protiv Dejana Stanojevića, vozača direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića, nastavljen je početkom nedelje, saslušanjem veštaka koji je analizirao nepotpun snimak nesreće. Veštak ceo snimak nije video, ali je predsednik Srbije još pretprošlog avgusta sugerisao da on jeste. Kako je to moguće? Sagovornici N1 ne znaju, ali kažu da to sve dodatno komplikuje.

Da će učiniti sve da se obelodani snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe „Doljevac“, predsednik je obećao braneći stranačkog kolegu Zorana Babića od navoda da je on vozio „škodu“ koja je usmrtila Staniku Gligorijević.

povezane vesti

„Snimak je užasan! A pošto ja vidim da vi izražavate sumnju, ja ću evo da molim kao predsednik Republike, da zamolim nadležne državne organe da vam pokažu to i da vidite kako ste svi lažima služili prethodnih meseci“, rekao je ranije Vučić.

Javnost je delove snimka videla, ali dva ključna minuta niko nije. I veštačenje je obavljeno bez njih, prema rečima veštaka, „na osnovu raspoloživog materijala“. Objasnio je da je mnogo toga zavisilo od tehnike vožnje i kočenja, ali je to ostavljeno sudu na odlučivanje.

Pravni zastupnik porodica oštećenih Božo Prelević kaže – bez krucijalnog dela snimka nije moglo da se utvrdi da li je vozač zaista bio Dejan Stanojević koji je priznao krivicu.

„Ako tome dodamo činjenicu da tehnički pregled jedino nije urađen za vozilo u kome se nalazio Babić, onda to dodatno ukazuje na potpunu nelogično ponašanje i na činjenicu da je neko hteo da ustvari isključi određene dokaze i sa suđenja. Da uskrati pravosuđe za ključne i krucijalne činjenice“, kaže Prelević.

Da bi se presudilo u krivičnom postupku, potrebno je otkloniti svaku razumnu sumnju objašnjava pravnik Ivan Ninić. Uveren je da će sud odlučiti primenom načela slobodne ocene drugih dokaza i slobodnog sudijskog uverenja.

„Ali ta presuda se donosi u ime naroda, uz otklanjanje svake razumne sumnje. Dakle, da li je ovde kod naroda otklonjena svaka razumna sumnja i da li je lice koje samo u svom iskazu tvrdi da je upravljalo zaista vozilom? Plašim se da mi to iz presude koja bude doneta nećemo saznati“, kaže Ninić.

A s obzirom na to da ni veštak nije video trenutak udara, kakav užas je onda gledao predsednik? Do danas je nepoznato.

„Nikada u pravosuđu, niti ove niti bilo koje evropske zemlje nije zabeleženo da se ključni momenti nalaze kod predsednika koji to neće da da tužilaštvu i sudu“, navodi Prelević.

„Šta je predsednik republike mogao da vidi, u skladu s kojim ovlašćenjima i pod kojim okolnostima, to do dana današnjeg nije jasno i to će sigurno bacati senku na buduću presudu i to već baca senku na ovaj postupak“, kaže Ninić.

Ninić dodaje da od početka postoji sumnja da se sa snimkom manipulisalo, a zbog dva minuta koji fale, postojaće i nakon presude.

Završne reči zakazane su za april. Trebalo je da budu pročitane u ponedeljak, ali je to odloženo jer se policajac, jedan od svedoka nije pojavio pred sudom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare