Vučić: Dečak smešten u Kliniku za neuropsihijatriju, Srbija ujedinjena u tuzi

Vesti 03. maj 202318:18 > 20:59 254 komentara
TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je saučešće porodicama ubijene dece i radnika obezbeđenja u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. "Srbija je ujedinjena u tuzi, ona je tolika da je ne pamtimo veću. Ali kada smo u tuzi ujedinjeni, moramo da tražimo da sagledavamo uzroke, odgovornost svakog od nas, da tražimo rešenja", poručio je Vučić.

Kako je rekao, nije žurio sa izjavama jer su želeli da sagledaju gde je sve to sistem pogrešio i gde leži odgovornost svakoga od nas, „jer decu roditeljima ne možemo da vratimo“.

POVEZANE VESTI:

„Dečak se od ovog trenutka nalazi na posebnom mestu, biće smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju, njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, nepropisno čuvao, iako je imao sve dozvole, uhapšen, privedena je i majka, zbog mnogo priča i laži, neistina koje se šire mrežama, dužan sam da govorim o stvarnim uzorcima i posledicama, a ne onome što kao glasina kruži i postaje nepisana istina, makar s isitnom nemalo nikave veze“, rekao je predsednik Srbije.

Napominje da se zločin dogodio u jednoj od najboljih škola.

„Policijski službenici obavili su svoj posao, ne posle zločina, već pre zločina, bili su na licu mesta pre početka časova, obišla je školu policajka, razgovarala sa svima, uradila svoj posao, ne rutinski nego profesionalno i u dobroj veri, obezbeđenje je veoma dobro uklopljeno u školu. Čovek koji je ubijen je čak razmenjivao poruke s dečakom. Bio je dobri duh škole“, dodao je.

Podsećamo, u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda učenik je pucao na đake, nastavnicu i obezbeđenje. MUP Srbije je potvrdio da je poginulo osam učenika i čuvar, kao i da je ranjeno šestoro dece i jedan nastavnik. Devojčica koja je operisana u Tiršovoj životno je ugrožena.

U Urgentnom centru su operisana četiri pacijenta – tri učenika i nastavnica.

Ocu dečaka koji je pucao određeno je zadržavanje 48 sati. Nadležni kažu da je dečak duže pripremao napad, a iz VJT je saopšteno da, s obzirom na to da nije napunio 14 godina, nije krivično odgovoran. U Srbiji će biti proglašena trodnevna žalost od petka do nedelje.

„Ružić rekao da je spreman da podnese ostavku“

Aleksandar Vučić poručuje da je ministar prosvete Branko Ružić kazao da je spreman da podnese ostavku nakon napada u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, ali da je ta odluka na Ružiću lično i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

„Mrzim da šutiram ljude kada su na zemlji i trudim se da budem objektivan i pošten i da sagledam ima li tu krivice njegove ili nema, pa tek onda da vidimo dalje“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare