Vučić demantuje veze s Belivukom, u pomoć mu pristiže i Informer

Vesti 22. jul 202119:18 > 19:38 50 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je da se ikada sastao sa Veljkom Belivukom i članovima njegovog kriminalnog klana. Prethodno je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK objavila ekskluzivne detalje saslušanja Veljka Belivuka u kojima on govori o svojim vezama sa Vučićem i drugim ljudima iz vrha vlasti i uslugama koje im je navodno činio. Belivuk, koji je osumnjičen za najteža kriminalna dela, među kojima su i svirepa ubistva, tvrdi da je vlasti učinio više usluga - od kontrole Partizanove tribine, preko zastrašivanja učesnika opozicionih protesta, do obezbeđivanja mira na Paradi ponosa i uticaja na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije "Car Go".

U iskazu pred tužiocem, koji objavljuje KRIK, Veljko Belivuk tvrdi da je preko posrednika Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi imao kontakt sa vrhom vlasti i da je od njega traženo da spreči pogrdne povike upućene predsedniku sa južne tribine.

„Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao usled mog odlaska u pritvor 2016. godine. Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom ‘Alkatraz’, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontroliše i deo tribine navijača pod nazivom ‘Kimijevci’, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu“, naveo je Belivuk, a preneo KRIK.

Povezano:

Belivuk tvrdi da se čak i lično sastajao sa Aleksandrom Vučićem i navodi da je to bilo u jednom privatnom stanu na Zvezdari, te da je susret pripremila BIA uz posredovanje predsednika izvršnog odbora SNS Darka Glišića.

„On je zamolio da utičem na taksiste da se protest ne održi, zato što je ‘CarGo’ prijateljska firma. Ja sam pitao: ‘Kako mogu Ustaše, Hrvati u prevodu, da budu prijatelji?’, pošto je u novinama bilo da je to njihova firma. On je rekao da ne lupam gluposti kad ne znam, da je brat premijerke Ane Brnabić učestvovao u razvoju tog programa i da moramo Ani da pomognemo jer ona dosta čini za porodicu i za samu zemlju, što smo mi i učinili, štrajk nije ni održan“, rekao je Belivuk.

Predsednik Vučić ukazuje pre svega na to da u istom iskazu Belivuk tvrdi i da nikoga nije ubio, a da dokazi govore suprotno.

Aleksandar Vučić: Nikada u životu nisam video tog čoveka, Nikada. Spreman sam da ponudim, a svu suštinu otkriću u narednim danima, a ukoliko sam se ikada video sa njima da ponudim ne samo da se sklonim sa ovog mesta, već i da ostatak života provedem iza rešetaka i da sam sebi platim svaki dan zatvora.

Vučić je više puta pomenuo da je Belivukovu odbranu osmislila izvesna osoba čije ime ipak nije izneo.

„E sad zašto je izabran takav način odbrane. Nisu to oni smislili. To je smislio onaj ko im je donosio poruke. Objašnjavaćemo narednih dana ko im je donosio poruke i kako ih je taj mafijaški konsiljere instruisao da lažu i obmanjuju“, rekao je Vučić.

Kontakte sa Belivukom demantuje i prvi operativac SNS Darko Glišić, uz konstataciju da je svima jasno da su Belivukove tvrdnje notorna laž.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović kaže za N1 da iskaz osumnjičenog vođe kriminalnog klana ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali da se neke stvari o kojima je govorio poklapaju sa ranijim saznanjima tog istraživačkog portala. „Ta kontrola na tribinama o kojoj je on govorio, gde je vlast imala kontrolu preko grupe Veljka Belivuka. Tu su i druge stvari, poput ne odlaska na Gej paradu što se jeste poklopilo sa dolaskom nove vlasti. Mi imamo saznanja i neki kontekst od ranije. Pisali smo o vezama i bliskosti sa određenim ljudima na visokim državnim funkcijama“, navodi novinarka.

Čim je KRIK najavio tekst o Belivukovom iskazu, dnevni list Informer je na svom portalu najavio da će tokom dana objaviti ko je i kako nagovarao Belivuka i Marka Miljkovića da lažno optuže predsednika Vučića.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će to biti objavljeno u 16 časova, kasnije je vreme promenjeno na 20 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare