Vučić: O sankcijama Rusiji sam u Tirani govorio isto što i našem narodu

Vesti 06. dec 202217:01 119 komentara
TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da razgovor u Tirani bio nikad otvoreniji i iskreniji i da je dobro što je bio tamo, pa je i priznao da je napravio grešku kad je rekao da neće ići. Što se tiče sankcija Rusiji, rekao je da je govorio ono što govori "i našem narodu". Nemam ništa protiv toga da napišu u Deklaraciji činjenice da se nismo saglasili i uveli sankcije Rusiji, to je činjenica, rekao je. Naveo je da je prisutnima na samitu rekao da je odnos prema sankcijama pre svega odnos prema građanima Srbije. "Rekao sam - Rusija je uvela sankcije protiv Srbije 1992. godine, a Srbija nije - to je pitanje poštovanja prema nama, kroz šta smo prošli devet godina trpeći sankcije - videli smo da ne donose ništa dobro ni građanima i da nije prirodno da mi budemo ti koji ćemo u toj politici da učestvujemo", naveo je.

Povezano:

On je, obraćajući se medijima, nakon samita u Tirani, rekao je da je zadovoljan što je imao priliku da čuje i sasluša druge učesnike samita, konstatujući da je razgovor bio otvoren i iskren – kad su u pitanju odnosi Zapadnog Balkana i EU. Govorili smo o konkretnim stvarima, od podrške od 165 miliona za Srbiju do kraja godine vezano sa energetski sektor do sniženja rominga, ali i o strateškim pitanjima – svemu onome što je pred nama, merama za usklađivanje vizne politike i drugim stvarima, rekao je Vučić.

Otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada smo imali priliku da razgovaramo, rekao je.

Istakao je da je bilo dobro što je danas bio u Tirani.

Osvrćući se na današnja dešavanja na severu Kosova gde su se čule sirene, rekao je da su „ponovo suprotno Briselskom sporazumu slali do zuba naoružane policajce na sever“.

„Samo se pitate kog dana će neka nova provokacija da se dogodi, što će da poremeti stabilnost i mir. Prema podacima, nemamo saznanja o stradalima i verujem da je moguće da tako nešto i ostane. Što se tiče tajminga, ne znam šta je u glavama ljudi, da izazivaju tenzije i nestabilnost svake nedelje. Pred nama nije lak period, ali važno je da ostanemo sa svojim narodom ali i da pregovaramo sa Albancima o miru“, rekao je, dodajući da veruje da će posrednik EU Miroslav Lajčak imati ulogu u smirivanju tenzija. Sada je mirno, čekam izveštaj iz načeg bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, naveo je. Kako je rekao, kosovski policajci nisu pitali „očigledno ni Kfor niti četiri gradonačelnika“ što je po Briselskom sporazumu. „Došlo je do manjih sukoba, a onda su kosovske snage povukle“, dodao je.

Reagujući na izjavu Vljose Osmani koja je rekla da je on nastavak mentaliteta devedesetih, Vučić je ironično rekao da za kosovske zvaničnike „svako ko nije juče priznao Kosovo taj je iz prošlosti“ a da su „valjda iz budućnosti oni koji bi trebalo da učine sve što oni žele“. Izjavu Osmani Vučić je nazvavo uobičajenim narativom dodavši da je „dobro što nije rekla da mi je Putin naredio da dođem u Tiranu“.

Rekao je da je imao posebne bilaterale sa Iitalijsnkom pred Vlade, sa holndskim premijerom i belgijskim premijerom a da je sa predsednikom Makronom razgovarao sugo, kao i sa Viktorom Orbanom. „Gotovo sa svima iz EU i sa ljudima sa Zapadnog Balkana. Mnogo tema je pred nama, mnogo toga moramo da uradimo iz oblasti vladavine prava, energetika je bila dominantna – razume se da smo mii bili tema po pitanju sankcija i mislim da se se svi saglasili da sam bio otvoren, pošten i iskren, govorio sam ono što govorim i našem narodu… Jezikom bez uvijanja, pokazivao dokumenta i ukazivao na činjenice“, rekao je.

Nije me sramota da kažem da sam u prvoj proceni napravio grešku – važno je što smo prisustvovali, ponovio je.

Govoreći o sankcijama Rusiji, naveo je da je rekao isto što i građanima Srbije. „Rekao sam – Rusija je uvela sankcije protiv Srbije 1992. godine, a Srbija nije – to je pitanje poštovanja prema nama, kroz šta smo prošli devet godina trpeći sankcije – videli smo da ne donose ništa dobro ni građanima i da nije prirodno da mi budemo ti koji ćemo u toj politici da učestvujemo“, naveo je.

Na pitanje da li je stao iz deklaracije, rekao je da ne može ni da sedi ni da stoji iza nečeg što nije pisao.

Kaže da su različiti naši odnosi po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, po pitanju rušenja energetske infrastrukture, što smo i mi trpeli, dodao je.

Navodi da ne pišu rokovi u novom tekstu predloga za dijalog, ponovivši da je važnoda se sačuva mir i stabilnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare