Predsednik: Dogovor sa Kvintom da dokument o Kosovu ne izađe u javnost

Vesti 21. okt 202218:29 97 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da uoči 31. oktobra, što je rok koji su vlasti u Prištine odredile za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama, "ni za milimetar" nismo bliži rešenju tog problema.

Vučić je kazao da situacija za Srbiju uoči tog datuma, nije jednostavna kao i da su mu ambasadori Kvinte na današnjem sastanku preneli zabrinutost zbog postojanja mogućnosti eskalacije na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI:

„Ja sam rekao da ćemo učiniti sve da izbegnemo tenzije i da deeskaliramo potencjalni sukob“, kazao je predsednik.

Upitan šta piše u dokumentu kog su mu predali ambasadori Kvinte, Vučić je rekao da se nisu dogovorili da ga objave ali da se tiče Kosova i Metohije.

„Ima stvari koje možemo da učinimo, stvari na koje smo reagovali na drugačiji način. To je sve što mogu da kažem. Imali smo otvoren razgovor, a o onome što se dogovorimo da ne izađe u javnost, ne ponašam se na način da to izađe u novinama, a da se pravim da ne znam ko je to pustio. Morate da imate fer odnos prema partnerima“, rekao je Vučić u Leskovcu gde je obišao radove na izgradnji fudbalskog stadiona.

Upitan za ocenu profesora američkog univerziteta „Džons Hopkins“ Danijela Servera da ne postoji čvrst razlog za odlaganje roka za preregistraciju vozila na Kosovu, Vučić je ocenio da „velike sile neće da menjaju svoje stavove“.

„Što se tiče Danijela Servera, kad bi njega pitali sve je jasno kako bi izgledalo. Za njega ne postoji čvrst razlog da Srbija postoji a još manje Srbi na Kosovu i Metohiji ali ne treba potceniti njegovu ulogu, ulogu Džons Hopkins univerziteta i svih ‘tink tenkova’ koji vrše uticaj na američku administraciju. Nije to ništa novo, to traje već 25 godina. Niti smo mogli niti ćemo moći da promenimo taj stav“, rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li nemačko-francuski non pejper za rešavanje kosovskog pitanja predstavlja povratak na plan Martija Ahtisarija iz 2007. godine, Vučić je rekao da nešto u tom dokumentu „liči“ na plan bivšeg finskog predsednika.

„Nešto je i Ahtisari minus a nešto i plus“, kazao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare