Vučić: EK odlučila da izuzme Srbiju, pa odustala na zahtev Hrvatske i dve zemlje

Vesti 07. okt 202213:34 140 komentara
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Evropska komisija prvobitno odlučila da izuzme Srbiju iz zabrane uvoza ruske nafte, ali da se od toga odustalo na inicijativu Hrvatske, koja je u tome imala podršku dve zemlje članice Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Nakon otvaranja fabrike MTU u Novoj Pazovi, Vučić je rekao da je Evropska komisija tek tada shvatila da nema konsenzus oko tog pitanja, pa su to skinuli sa dnevnog reda.

„I da se sada niko ne pravi nevešt. Zato ćemo sutra da saopštimo određene dugoročne odluke o tome kako ćemo se snabdevati naftom i gasom“, rekao je on.

Vučić je kritikovao, kako kaže, hajku koju hrvatski mediji i političari vode protiv njega i ocenio da je to pokrenuto nakon njegove želje da poseti spomenik u Jasenovcu i zato što pominje i srpske žrtve.

Oni kažu da sam tamo hteo da orgijam. Nije bilo orgijanje kada su ubijani ljudi i deca a jeste kada ja hoću da položim venac na spomenik… Što sam se tri puta najavljivao kroz regularne kanale, jer poštujem hrvatsku državu“, rekao je on.

Predsednik je odbacio tvrdnje da se svađao sa hrvatskim novinarima ali je dodao da ne želi da prihvati ni to da se iz Beograda vodi udvorička politika prema Zagrebu u kojoj Srbi uvek „treba da se stide seljačkog porekla“.

„Ponosan sam što im kvarim tu lažnu priču da su oni žrtve, jer je sve suprotno“, rekao je on.

Mnogi govorili o sankcijama Rusiji, ali nam niko nije to otvoreno tražio

Vučić je rekao i da su u Pragu mnogi govorili o sankcijama Rusiji, ali niko nije to otvoreno tražio iz poštovanja prema Srbiji, dok razne zemlje govore o tome svakog dana.

„Ja to nikada ne krijem od naroda, to govore svaki dan, to traži i 15 do 20 posto građana Srbije i ja to prihvatam kao legitiman zahtev i to je to“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je Srbija, „uveli ne uveli sankcije Rusiji“ važan deo Evropske političke zajednice koja je juče prvi put sastala u Pragu, kao i da je energetski forum u kojem je on učestvovao, bio veoma posećen.

Najavio je da za dva dana kreće prvi brod iz Indonezije s ugljem da bi se popravio kvalitet uglja iz Kolubare i obezbedila energetska sigurnost.

Vučić je rekao da će sutra govoriti građanima o planovima koji nisu kratkoročni, i naveo da kada hrvatska vlast nije bila zainteresovana za prugu Beograd-Zagreb, Srbija se okrenula izgradnji pruge ka Budimpešti.

U sutrašnjem govoru kojeg je najavio, biće „mnogo važnih stvari, od kojih će neke biti dobre za Srbiju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare