Vučić godinama najavljuje odlazak sa čela SNS, stranka opet javno moli da ostane

Vesti 24. jul 202219:07 > 19:35 komentara

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić, od kako je prvi put postao predsednik Srbije najavljuje da će otići sa čela stranke. Time bi svoj položaj uskladio sa Ustavom koji propisuje da predsednik države ne može obavljati dve javne funkcije istovremeno. Poslednja u nizu Vučićevih najava je da će podneti ostavku na mesto predsednika stranke ove godine, nakon izbora, odnosno nakon formiranja Vlade Srbije. Pred istek tog roka, kao i prethodnih puta, stranački prvaci javno traže da on ipak ostane na čelu Srpske napredne stranke.

„Mislim da se kongres partije zakazuje za početak 2019. godine kada planiram da izaberem naslednika“, rekao je Vučić 2017. godine.

„Predsednik sam Srpske napredne stranke još neko vreme, verujem da je to maksimalno još godinu dana do sledećeg kongresa, odnosno skupštine SNS“, rekao je 2018. godine.

Pročitajte još

„U svakom slučaju, što se tiče stranke, uskoro će biti, kao što sam govorio, promena“, najavio je 2019.

„Kao što sam i obećao, uskoro će i organi stranke, biću samo predsednik svih građana Srbije“, rekao je 2020. godine.

I tako godinu za godinom, ali od ispunjenja tog obećanja nije se desilo ništa.

„Što se Vučića tiče, on će se držati liderske pozicije u stranci i pozicije neprikosnovenog vladara u državi koristeći sve mehanizme vlasti koji su na raspolaganju njemu i njegovoj stranci. Vučić sam kao ličnost je ništa, jedan od političkih aktera, moć njegova izvire iz stranke i broja ruku koje se podižu za odluke te stranke i broja ruku koje biraju Vladu i koje utiču na rad institucija ili onoga što je simulacija institucija u Srbiji“, smatra novinar Đorđe Vlajić.

Nakon 10 godina na čelu vladajuće stranke naprednjaci su čak počeli da snimaju i video spotove kako bi pokazali svoju želju da Vučić ipak ostane i dalje predsednik SNS.

„Želja svih nas u SNS jedinstvena, nepodeljena, snažna – da na čelu stranke ostane Aleksandar Vučić“, navodi se u objavljenom videu.

„Nije pitanje da li on može i da li hoće to da uradi, u pitanju je da ta stranka bez njega ne postoji. Nije da li će on ostati ili otići, nego da li će stranka opstati, u tome je stvar“, kaže stručnjak za marketing i komunikacije Igor Avžner.

Jedan od mogućih naslednika Aleksandra Vučića na čelu stranke, ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, poručuje da je snažno vođstvo predsednika Aleksandra Vučića u SNS potrebnije neko ikada.

„Autoritet predsednika Vučića neophodan je da bi bila osigurana, ne samo pozicija SNS, već i nastavak reformi, razvoja i napretka naše zemlje“, kaže Đurić.

Za Vučićevim prethodnikom i osnivačem SNS stranka toliko nije patila. Tomislav Nikolić je ostavku kovertirao između dva izborna kruga 2012. godine

„Iako je Srpska napredna stranka moje dete, ja bih hteo da dokažem da želim da pomognem svoj deci Srbije i da se pripremaju da vode stranku i bez mene“, rekao je Nikolić 9. maja 2012. godine.

Čim je izabran za predsednika svih građana, Nikolić se odrekao funkcije predsednika stranke.

„Poraslo dete, osamostalilo se“, rekao je 24. maja iste godine.

Nakon tog poteza Nikolić je ubrzo izgubio moć koja dolazi iz partije i posle petogodišnjeg mandata predsednika države predao je vlast Vučiću i na čelu države, povukao se iz javnosti, ali ne i iz državne vile na Dedinju.