Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu još traje

Vesti 21. nov 202207:35 > 10:15 137 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu. Prethodno su obojica učestvovala u odvojinim sastancima sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Pročitajte još:

Evropski dopisnik N1 javlja da je u Briselu u toku trilateralni sastanak na kojem učestvuju Vučić, Kurti i evropski zvaničnic. On kaže da je razgvor Kurtija s Borelom i Lajčakom trajao iznenađujuće kratko, oko pola sata. Nešto posle devet sati na razgovore s evropskim zvaničnicima ušao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako javlja dopisnik N1, Kurti je u Brisel stigao još u nedelju uveče, a Vučić jutros.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u nedelju kasno uveče poručio da mora da se prestane s konstantnim rešavanjem kriza i da umesto toga Beograd i Priština treba da normalizuju odnose.

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi ali da ide „da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi“.

On je ponovio da su uslovi Srbije osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 22. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 evra za vlasnike vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Napetost je dodatno porasla pošto su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mesečno kako bi rešavali aktuelne probleme i sprečili eventualnu eskalaciju napetosti.