Maratonski sastanak u Ohridu, Vučić kaže da ništa nije potpisao

Vesti 18. mar 202308:16 > 19. mar 2023 00:27 350 komentara
EEAS

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije trajala je skoro 12 sati, a nakon nje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ništa nije potpisao, da je "nekakav dogovor" postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u evrointegracijama. "Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO", rekao je Vučić. Kosovo i Srbija dogovorili su se o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta. Predsednik Srbije beži od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje, rekao je posle sastanka premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je novinarima rekao da je on bio spreman da stavi potpis.

POVEZANE VESTI:

.Vučić i Kurti sastali su se najpre, odvojeno, sa Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je trilateralni sastanak, koji je trajao do 22.00.

Izveštaj o današnjim pregovorima Vučića i Kurtija trebalo bi da bude razmatran na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24. marta.

Pratite dešavanja iz sata u sat:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare