Vučić i Kurti za istim stolom: Novi trojni susret posle bilateralnih razgovora

Vesti 18. avg 202211:23 > 14:55 61 komentara

U Briselu je u toku drugi današnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčakom. Vučić i Kurti su se već jednom sastali u toku prepodneva, a zatim su održani odvojeni bilateralni sastanci lidera Kosova i Srbije sa evropskom stranom, pre nego što su se ponovo okupili za istim stolom.

U zgradu EU gde se održava dijalog, stigao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, i to nakon što nije postignut nikakav dogovor na prvom sastanku Vučića i Kurtija.

U međuvremenu je za N1 potvrđeno i da je Vučić iz Brisela za nedelju zakazao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji će biti održan u Palati „Srbija“.

Vučić i Kurti su se, pred početak sastanka, odvojeno sastali sa Borelom i Lajčakom.

„Nedavne tenzije na severu Kosova još jednom su pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik“, naveo je Borel na Tviteru.

Vučić je istovremeno na svom zvaničnom Instagram nalogu napisao da se nada „kakvom-takvom rešenju“.

„Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem“, naveo je Vučić.

Podsetimo, predsednik Vučić juče se u Briselu sastao sa Miroslavom Lajčakom, ali i Gabrijelom Eskobarom, kao i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.