Vučić i Selaković se sastali sa šefovima delegacija zemalja Pokreta nesvrstanih

Vesti 10. okt 202115:55 > 17:08 21 komentara
Ministar spoljnih poslova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković održali su seriju sastanaka sa šefovima delegacija koje prisustvuju skupu povodom obeležavanja 60. godišnjice Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom Al-Malikijem o različitim aspektima bilateralnih odnosa.

Vučić i Al-Maliki, koji će u Beogradu učestvovati na skupu posvećenom 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, saglasili su se da postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Povezane vesti

On je zahvalio za podršku Palestine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i, kako se navodi, „principijelnom stavu“ o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, posebno kroz protivljenje članstvu Kosova u medjunarodnim organizacijama.

Al-Maliki je potvrdio da stav palestinskih vlasti o nezavisnosti Kosova ostaje čvrst, piše u saopštenju.

Tanjug/Tara Radovanović

Dodaje se da je Al-Maliki informisao Vučića o palestinskom viđenju dešavanja na Bliskom istoku.

Istorija diplomatskih odnosa sa Kambodžom duga 65 godina

Selaković je seriju sastanaka sa šefovima delegacija koje prisustvuju skupu povodom obeležavanja 60. godišnjice Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu započeo susretom sa ministrom pri Kabinetu premijera i specijalnim izaslanikom predsednika Vlade Kambodže Oučom Boritom.

Podsetio je na tradiciju prijateljskih diplomatskih odnosa dugu 65 godina, ocenivši da je potrebno zajednički raditi na unapređenju sadašnjeg političkog dijaloga i komunikacije na visokom nivou.

Izrazio je očekivanje da će u zvaničnu posetu Srbiji u narednom periodu doći predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kambodže. Takođe, ministar Borit pozvao je šefa srpske diplomatije da poseti Kambodžu i naglasio spremnost predsednika Vlade Kambodže da poseti Srbiju.

Ministar je zahvalio zbog čvrstog stava Kambodže po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i zbog podrške koju našoj zemlji pruža u međunarodnim organizacijama.

Prva poseta šefa kuvajtske diplomatije još od SFRJ

Predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Kuvajta Ahmed Naser Al-Mohamed Al Sabah ocenili su u Beogradu da bi češće posete zvaničnika dve zemlje doprinele jasnijem sagledavanju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih mogućnosti.

Vučić je konstatovao da je poseta ministra Al Sabaha prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer posete na nivou ministra spoljnih poslova nije bilo još od postojanja SFRJ, saopšteno je iz predsedništva.

Selaković se takođe sastao sa ministrom inostranih poslova Kuvajta šeikom Ahmedom Naserom Al Mohamedom Al Sabahom.

Izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je prvi put u novijoj istoriji jedan šef kuvajtske diplomatije u poseti Srbiji, ministar Selaković je istakao da naše dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose, koji datiraju još iz vremena bivše SFRJ i Pokreta nesvrstanih zemalja.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti za potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Kuvajt, kroz koji će se uspostaviti širi okvir prevashodno ekonomske saradnje, kao i drugih oblika bilateralne saradnje i koji bi u svojoj suštini imao karakter sporazuma o strateškom partnerstvu.

Zahvalnost Sudanu na nepriznavanju Kosova

Selaković se sastao i sa ministarkom inostranih poslova Sudana Meriam Al Sadik Al Mahdi.

Šef srpske diplomatije je sagovornici zahvalio na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, izrazivši očekivanje da će Sudan po ovom pitanju i nadalje pružati podršku Srbiji i u međunarodnim organizacijama.

Budući da se predstavnici dveju država nisu zvanično sastajali od 2017. godine, ocenjeno je da je potrebno dinamizirati susrete na visokom nivou, kako bi naši tradicionalno dobri odnosi, zasnovani na deljenju istih vrednosti, ostvarili svoj pun potencijal.

Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar Selaković je konstatovao i da postoji veliki prostor za jačanje naučne, kulturne, sportske i prosvetne saradnje, poručivši da je naša zemlja spremna da, u okviru projekta „Svet u Srbiji“, stipendira četiri puta veći broj studenata, postdiplomaca i doktoranata iz Sudana.

Naglasio je da to znači da će od naredne godine sto mladih iz Sudana godišnje moći da studira u našoj zemlji uz podršku Srbije, na čemu je šefica sudanske diplomatije veoma zahvalila.

Vučić i šef diplomatije Nepala: Pokret nesvrstanih danas možda i važniji nego 1961.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova Nepala Narajana Kadku, sa kojim se saglasio da bi Pokret nesvrstanih zemalja trebalo da ojača uticaj u svetu, saopšteno je iz pres službe srpskog predsednika.

Vučić i Kadka su istakli da je Pokret nesvrstanih zemalja danas možda i važniji nego što je bio pre šezdeset godina i da zemlje iz tog kruga treba da se međusobno podržavaju, zalažući se za snagu multilateralizma, navodi se u saopštenju.

Ministar Kadka je istakao zalaganje svoje zemlje za rešavanje svih otvorenih pitanja kroz dijalog.

Predsednik Vučić je podsetio na uspešnu nepalsku investiciju u Srbiji, fabriku testenine u Rumi.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom, Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, ocenivši da postoji značajan prostor za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Ministar je preneo da Srbija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Nepalom, s obzirom na to da je tesna saradnja ustanovljena još tokom zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, od njegovog osnivanja.

Šef srpske diplomatije posebnu zahvalnost uputio je povodom jasnog stava Nepala po pitanju KiM, izrazivši očekivanje da će Nepal zadržati taj principijelan stav, ali i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama.

Ovom prilikom, Selaković je sagovornika informisao o ekonomskim prilikama i povoljnoj investicionoj klimi u našoj zemlji, te je uputio poziv nepalskim kompanijama da ulažu u Srbiji.

Obnova nekadašnjih čvrstih veza sa Indonezijom

Indonezija i Srbija zajedno će raditi na nominaciji arhiva Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Uneskov program Sećanje, izjavila je ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Lestari Priansari Marsudi.

Posle razgovora sa ministrom Selakovićem, ona je izrazila zadovoljstvo zbog učešća na obeležavanju 60 godišnjice prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu ocenivši da je to „veoma dobra prilika“ da se radi na vrednostima, principima i idealima tog Pokreta.

Indonežanska ministarka i srpski ministar saglasili su se da između dve zemlje nema otvorenih političkih pitanja i naglasili potrebu jačanja ekonomske saradnje.

Retno Lestari Priansari Marsudi i Nikola Selaković izrazili su očekivanje da će do početka 2022. biti završen Sproazum o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i o ekstradiciji, a dogovreno je i da dve zemlje rade na pripremi sporazuma koji će omogućiti međusobno priznavanje sertifikata o vakcinama.

Selaković je posle sastanka rekao da Indonezija ima posebno mesto ne samo u spoljnoj politici Srbije i njenim planovima za buduću ekonomsku saradnju već i u emotivnom smislu.

„Naši predsednici su pre 60 godina bili vizionari u spoljnoj politici kada su zajednički pokrenuli, sa premijerom Indije, predsednicima Gane i Egipta osnivanje Pokreta nesvrstanih zemalja“, naveo je.

On je naglasio da je bilateralna saradnja Srbije i Indonezije izizetno dobra i zahvalio Džakarti na njenom principijelnom i čvrstom stavu po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kada je reč o Kosovu.

Ministarka Marsudi sastala se i sa predsednikom Vučićem sa kojim se saglasila da treba obnoviti nekadašnje čvrste veze dve zemlje i utvrditi mehanizme za podsticanje saradnje.

Vučić i Marsudi konstatovali su da dve zemlje od osnivanja te organizacije dele ideale i ciljeve nesvrstanosti, i da su oni danas i važniji nego ranije, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare