Vučić i tabloidi mogu da odahnu: Smena predsednika niti realna, niti je ko želi

Vesti 22. jan 202319:11 45 komentara

Ako bismo verovali tabloidima, predsednik Srbije, a nekada premijer, stalno je u opasnosti. Životnoj ili političkoj. Često to izgovara i on sam. Iz Davosa je pre nekoliko dana, govoreći o teškom političkom periodu koji je pred nama, rekao i da je Srbiji stavljena omča oko vrata, a da njemu ne mogu ništa, osim da ga smene. Može li i želi li sada zaista neko spolja da ga smeni? Sagovornici N1 kažu ne može, a i ne želi.

Još kada je preuzeo prvu državnu funkciju, onu premijersku, govorio je da mu neko radi o glavi ili o funkciji. Poručuje to često i danas. Ili on ili tabloidi.

Nekada mu o glavi rade tajkuni ili mafija, uglavnom stranci i opozicija, a nekada svi zajedno. Ovaj put, urotili su se stranci.

„I to nije Vučiću omča oko vrata kada vam izađe Evropski parlament sa neverovatnim zaključcima, posebno oko Kosova i Metohije“, ocenio je Vučić u Davosu.

Omča je to, kaže predsednik, koju neko sprema za nas. Njemu, poručuje, ne mogu ništa.

„Mogu da me smene na silu, ili ne znam šta da urade, a nešto drugo ne mogu“, kazao je Vučić.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, međutim, kaže da ne ne postoji nikakva šansa da se neko ozbiljan u međunarodnoj zajednici bavi rušenjem lidera koji ima 50 odsto podrške.

„Niti imaju interesa da to rade, niti bi to mogli na kraju krajeva da rade“, ističe Popović.

Između Amerike i Vučića postoji jako dobro razumevanje

filip švarm
N1

U smenu Slobodana Miloševića, Amerika je, recimo, bila prilično uključena. Imaju li oni možda i sada takav interes?

Ambasador SAD Kristofer Hil poručio je prošlog meseca da se Vašington ne bavi smenom političkih lidera u Srbiji.

„To je na glasačima u Srbiji da odluče“, rekao je tada Hil.

Urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm smatra da upravio između Amerike i Vučića postoji jako dobro razumevanje.

„I prosto nema potrebe za intervencijama tog tipa kao kad je bila reč o Miloševiću“, kaže Švarm.

Priprema javnosti za sporazum o Kosovu

Omču niko ne sprema ni njemu ni nama, dodaje urednik „Vremena“. Jedino što vidi da se ovde priprema jeste potpisivanje sporazuma o Kosovu i pripremanje javnosti za to.

„I naravno, uz to pripremanje javnosti, homogenizacija SNS-a. A drugi razlog je taj tipični Vučićev marketing gde se on pojavljuje kao junak iz holivudskih filmova kojeg svi progone, koji je uvek u opasnosti, ali koji na kraju pobeđuje“, pod

A da bi i ovaj put opakog neprijatelja pobedio, kao i uvek do sada, kaže Dragan Popović, „omča oko vrata“ šifrovana je poruka za njegove birače kojima tako kaže „da je važno da on ostane na vlasti i da ta vlast bude što čvršća, i da ljudi što manje postavljaju pitanja da li bi nešto moglo da bude drugačije.“

Odnosno, zaključuje Popović, Vučić ovaj put kao i do sada, samo korsiti sve one metode karakteristične za sve autoritarne lidere.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare