Vučić: Imamo iskaze očevidaca o ubistvu Srba, videćete u roku od 24h

Vesti 01. okt 202310:25 539 komentara
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video obraćanju na Instagram stranici buducnostsrbijeav da će u roku od 24 sata javnost videti dokaze o "zverskom ubijanju najmanje jednog Srbina" u selu Banjska na Kosovu.

„U roku od 24 sata ćete to moći da čujete i vidite, imamo iskaze očevidaca, koji su bili na licu mesta i videli kako je najmanje jedan čovek ubijen zverski. Srbija se neće umiriti dok se ne sazna puna istina, jer životi Srba ne vrede manje od života drugih“, rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

U video obraćanju, Vučić je kazao da je „za nama teških, možda najtežih nekoliko dana u godini“.

„Najtežih zbog poslednjih događaja na Kosovu ali i zbog sveopšte kampanje protiv Srbije, kampanje laži i neistine. Kako kaže naš narod – ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaze svoj trag. Videli smo da imamo prijatelje, malo ih je, ali oni štite Povelju UN i pravo malih zemalja i njihovo pravo na život“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, srpski narod je bio suočen s najtežim mogućim – „gde jedan princip važi za jedne, a ne važi za Srbe“.

„Kada je osam policajaca ubijeno u Severnoj Makedoniji, to nisu počinili teroristi, a kada je jedan policajac, koji po Briselskom sporazumu nije smeo da bude tu, ubijen, što mi ne opravdavamo, onda svi Srbi do 14. kolena moraju da budu kažnjeni, pobijeni i bez ikakvog prava da se brane“, rekao je Vučić.

I dodao da je bilo „laži o srpskoj vojsci“.

„Prethodnih dana lagali su mnogo o raspoređivanju naših vojnih snaga, smetalo im je što Srbija ima sofisticirano oružje. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u odbranu, ali Srbija želi mir… A sve što su rekli su izmišljali i lagali, i znali su da lažu“, kaže Vučić.

Kako je rekao, najteže je bilo slušati priču „da moramo da pozdravimo akciju Kosovske policije“.

„Džaba je bilo uveravanja da nije urađeno na profesionalni način, džaba je bilo naše pitanje – zašto je Euleks odbijen da učestvuje u operaciji, nego ih smestili u operativnu sobu da mogu da gledaju iz daljine, a moraju da podrže sve što je protiv Srba“, priča Vučić.

Pokušaju da Srbi ćute, kaže, nisu uspeli i neće proći.

„Naše je da se ujedinimo, da budemo jači, da gradimo još više puteva, bolnica, da snažimo vojsku i da čuvamo Srbiju. A nezavisnost Kosova možete da sanjate – Srbija će čuvati Povelju UN i Rezoluciju 1244“, poručio je Vučić.

Podsetimo, američki sekretar Entoni Blinken objavio je pre nekoliko dana na mreži X da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na Kosovu.

„Razgovarao sa predsednikom Vučićem da se naglasi potreba za deeskalacijom tenzija sa Кosovom i pozovu na odgovornost oni koji su odgovorni za nedavne nasilne napade. Takođe je naglašena važnost potpune implementacije obaveza u okviru Dijaloga koji vodi EU“, napisao je Blinken.

A dan ranije je Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je u Beloj kući da Sjedinjene Američke Države nagledaju pomeranje srpske vojske ka granici sa Kosovom i da su pozvali Beograd da prestane s tom operacijom, kao i da aktivno učestvuje u istrazi o napadu kod Banjske.

„Pratimo velika pomeranja srpske vojske uz granicu sa Kosovom koja obuhvata i do sada neviđeno postavljanje napredne artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica. Smatramo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja“, rekao je Kirbi na konferenciji za medije, prenosi Glas Amerike.