Vučić: Imamo većinu u Beogradu

Vesti 18. feb 202411:19 > 12:03 174 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoji većina za konstituisanje Skupštine grada Beograda, kao i da je ona legalna i delom legitimna.

On je rekao da će sačekati do 2. i 3. marta da se vidi da li će ta većina biti legitimna, te da ukoliko ne bude bila, onda će biti održani novi izbori.

Vučić je kazao da predstavnici liste „Mi – Glas iz naroda“ ne žele da razgovaraju, kao i da ne razumeju šta je država i da se ponašaju onako kako misle da je dobro za njihovu opciju.

Dodao je da niko nije vršio pritisak ni na koga i da se prilikom formiranja vlasti u Beogradu neće krasti volja građana, kao što je, kako je rekao, to bio slučaj 2008. godine.

O izbornim uslovima inicijative ProGlas: Potvrda da opozicija ne može da me pobedi

Vučić je rekao i da su izborni uslovi inicijative ProGlas saopšteni jer opozicija ne može da ga pobedi.

On je za kazao da je po pitanju biračkog spiska sve transparentno i dostupno svima.

Inicijativa ProGlas je ranije navela neophodnost revizije i sastavljanje tačnog biračkog spiska u sklopu minimalnih uslove za nove izbore.

O zahtevu da u svakom narednom izbornom ciklusu podrška kandidaturi u vidu potpisa građana bude javnobeležnički, odnosno sudski overena, Vučić je rekao da vlast jedva čeka da to bude primenjeno.

„Jedva to čekamo, baš da vidimo kako će opozicija da prikupi potpise“, kazao je on.

O zahtevu da nazivi izbornih lista ne smeju sadržati imena onih koji nisu kandidati, Vučić je rekao da to ponovo pokazuje da opozcija ne može da ga pobedi na izborima.

Ocenio je da su upravo zbog tog zahteva-ispostavljeni ostali.

Potpisnici inicijative ProGlas predstavili su nedavno minimalne uslove za održavanje novih izbora i izlazak iz duboke političke krize.

Oni, između ostalog, podrazumevaju reviziju i sastavljanje tačnog biračkog spiska i obezbeđivanje medijskog pluralizma prevashodno na Javnom servisu.

Podrazumevaju i neselektivne pravne i političke odgovornosti za, kako se navodi u inicijativi, izborni inženjering.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare