Vučić: Investiraćemo koliko god treba da bi se Sputnjik V proizvodio u Srbiji

Vesti 05. feb 202115:45 > 18:2291 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

Srbija će investirati koliko god bude potrebno sredstava kako bi do kraja godine počela da proizvodi rusku vakcinu protiv koronavirusa "Sputnjik V", izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić agenciji Rojters.

Vučić je rekao da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom postigao načelni dogovor o pokretanju proizvodnje koju je opisao kao „komplikovanu i tešku“.

„U ovom trenutku nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije važno koliko će koštati, uložićemo“, kazao je Vučić.

Naveo je da će cilj Srbije biti da proizvodi rusku vakcinu ne samo za sopstvene potrebe, već i za izvoz u zemlje regiona.

Tim ruskih stručnjaka, podseća Rojters, trebalo bi da poseti Srbiju sledeće nedelje radi razgovora o lokalnoj proizvodnji vakcine „Sputnjik V“.

Izvor: Reuters

Za nabavku vakcina između 200 i 300 miliona evra

Rojters navodi da je Srbija jedna od prvih evropskih zemalja koja je počela masovnu vakcinaciju, sa milion kupljenih doza vakcine kineske državne kompanije Sinofarm.

Agencija ocenjuje da je zemlja na taj način „profitirala od bliskih veza s Kinom koja je investirala milijarde u Srbiju“.

„Sa više od 530.000 ljudi vakcinisanih protiv korona virusa, što čini oko 7,5 odsto stanovništva, Srbija je na četvrtom mestu u svetu po stopi vakcinacije na 100 osoba, iza Izraela, Velike Britanije i SAD“, navodi Rojters.

Britanska agencija podseća da Srbija očekuje da tokom februara dobije 200.000 doza vakcine „Sputnjik V“, 500.000 doza vakcina kineske firme Sinofarm, oko 90.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek , kao i prvu količinu od 100.000 doza vakcine kompanije Astrazeneka.

Vučić je rekao da će Srbija ove godine za nabavku dovoljne količine vakcina izdvojiti između 200 i 300 miliona evra, odnosno do 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, podseća Rojters.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar