Vučić ipak ide u Albaniju, analitičari kažu – očekivano, drama za domaću javnost

Vesti 05. dec 202219:0668 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će prisustvovati samitu Evropske unije i Zapadnog Blakana u Tirani. To je rekao na vojnoj vežbi u Nikincima a nakon sastanka sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom. Analitičari smatraju da je ovakva odluka očekivana a da je dilema u vezi sa odlaskom više bila za unutrašnju upotrebu.

Sa predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom predsednik Srbije je razgovarao o situaciju na Kosovu. Izjava za medije nije bilo, a kako je navedeno u Vučićevoj objavi na Instagramu – razmotreni su „problemi sa kojima se Srbi suočavaju zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine“.

„Moje je bilo da mu kažem da je za nas Zajednica srpskih opština nešto preko čega nema… Tu nema preskakanja. Tu nema: ‘Ej, rešite sva svetska pitanja, pa ćemo mi da se vratimo, važiće vam Zajednica srpskih opština… Ne! Zajednica srpskih opština – pa da razgovaramo o tim belosvetskim pitanjima'“, naveo je Vučić.

Povezane vesti

Teme sastanka su mogle biti primena dogovora o registarskim tablicama, činjenica da su Srbi na severu izašli iz Kosovskih institucija, organizovanje susreta Vučić-Kurti, ali i predlog Evropske unije za finalni dogovor.

„Odnosi između Beograda i Prištine su sada gori nego ikada. A ukoliko se i Lajčak i Eskobar slažu u tome da je nadomak ruke nekakav dogovor, treba im verovati. To je barem optimistično i za Srbiju i za Kosovo“, smatra urednica u listu Danas Safeta Biševac.

Nakon sastanaka sa Lajčakom i poziva na mir i stabilnost predsednik se seli u Nikince gde je prisustvovao prikazu bespilotnih vojnih letelica.

Sa tog mesta je poručio da će ipak iću u Tiranu na samit Evropska unija Zapadni Balkan. Prisustvo na samitu je doveo u pitanje nakon imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra u kosovskoj vladi zbog prvobitne reakcije Evropske unije koja je u Beogradu smatrana blagom.

„A ukoliko ne bih otišao u Tiranu… Ponavljam možda i ne bude koristi ukoliko bih otišao, ali bi sigurno bilo velike štete za našu zemlju. Možda bih ja svoju neku reč… Pokazao bih moja sujeta je jača i veća, ali bi sasvim sigurno bilo štete za zemlju… Možda su moji saradnici u pravu kada kažu da je bolje da makar jedan odgovor da čuju nego da ne čuju ijedan“, istakao je Vučić.

„I ne bi bilo lepo da Vučić ne dođe kod svog drugara Rame… To je sve namenjeno domaćoj javnosti. Ali postoji i Vučić koji kada se sastane sa tim međunarodnim zvaničnicima, kako mi se čini iz njihovih izjava, to bude mnogo mirniji Vučić“, ocenila je Biševac.

Vučić od Tirane nema velika očekivanja i veruje da će mnogi o sankcijama Rusiji i pitanju Kosova govoriti na neadekvatan način.

Komentari

Vaš komentar