Vučić sa Srbima u Raški: Čuvaćemo mir, ako krene nasilje zaštitite narod

Vesti 13. okt 202115:56 > 18:28 221 komentara
FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Raški da će Beograd pokušati da sačuva mir, poručujući Srbima sa Kosova da zaštite svoj narod i da će biti uz njih ako krene nasilje.

Povezane vesti:

„Samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi mi morati da platimo, i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo“, rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste i građanima sa severa Kosova.

Jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice čule su se sirene za opasnost, a kosovska policija je saopštila da je reč o „sprečavanju krijumčarenja robe“. Građani se izašli na ulice, a bačeni su suzavac i šok bombe. Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je izjavio za N1 da je povređeno 10 osoba, jedan muškarac je teško ranjen.

Vučić je povodom toga izjavio da je Priština za ove akcije, prema obaveštajnim saznanjima Srbije, imala podršku „makar jedne države“ koja nije članica EU.

„Šta god da se desi i kako god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz vas“, rekao je Vučić.

„U borbi u kojoj moramo da štitimo živote naše dece na KiM, u kojoj moramo da štitimo njihov opstanak, ne samo da ćemo da zaštititmo, nego vam kažem po prvi put sa sigurnošću, da ćemo u toj borbi i da pobedimo“, dodao je.

Izvor: Tanjug

Vučić je po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba sa severu Kosova rekao da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

On je potom na sastanku kazao da je Lajčaku rekao da Prištinu „zauzdaju, a ako nisu u stanju – zauzdaćemo ih mi“.

„Oni su mi rekli – ‘radimo na tome'“, prepričao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da SAD, Velika Britanija i Nemačka neće odustati od „pune nezavisnosti Kosova“.

Najavio je i da sledi težak period i da će najmoćnije zemlje sveta na proleće tražiti „nestanak Republike Srpske“.

Vučić je izjavio da je došao u Rašku u sredu da čuje predstavnike Srpske liste o današnjim incidentima na severu Kosova, a predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da će se, ukoliko se sledeći put dogodi tako nešto, uslediti opšti otpor srpskog naroda, javlja Fonet.

Ma šta to značilo, branićemo se svim i svačim raspoloživim. Branićemo se, ne znam da li će nas proterati, pa da ostanemo u Raškoj, rekao je Rakić na sastanku.

Jedna žena prekinula je Rakića i rekla da je predsednik najavio prošli put da će poslati vojsku na Kosovo, ako bude ispaljen i jedan metak, na šta je Vučić rekao da je zapravo rekao da neće dozvoliti da se „ponovi pogrom iz 2004. godine“.

Na sastanku s Vučićem u Raški su i ministir policije i odbrane Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

Vučić poručio Žandarmeriji: Budite spremni, znam da ćete se odazvati

MUP

Predsednik Vučić je nakon posete Raški obišao bazu Žandarmerije u Kraljevu sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i komandantom Žandarmerije Dejanom Lukovićem, a pripadnicima ove formacije poručio je da budu spremni.

„Daćemo sve od sebe da ne budete u takvoj situaciji i da ne dođete u tu poziciju, ali ukoliko vas država pozove da štitimo naš narod i da čuvamo naš narod, ja znam da ćete se vi, ne samo odazvati, već znam da ćete svoju svetu dužnost, svoju svetu obavezu obaviti na najčasniji mogući način. Na tome vam beskrajno hvala“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Beograd čuvati mir i stabilnost „gotovo po svaku cenu“, ali „ako ne budemo imali izlaza, ako nas napadnu, ako nam budu ubijali ljude, kao što su to danas zamalo učinili, onda ćemo morati da zaštitimo naš narod“.

„A ono što vam ja kažem, to da zaštitimo naš narod značiće da ćemo da pobedimo. Nema predaje, nema povlačenja“, rekao je predsednik Vučić, koga su pripadnici kraljevačkog Odreda Žandarmerije pozdravili himnom jedinice „Hriste Bože“.

On je poručio pripadnicima Žandarmerije da budu spremni, da rade, vežbaju, a da će država dati sve od sebe da, koliko je moguće, njima i njihovim porodicama olakša život, da im plate budu veće, da lakše rešavaju svoje stambene i druge probleme, i da mogu da imaju sigurnu budućnost i za svoju decu i za sebe.