Vučić: Kurti želeo da dođe do sukoba NATO i Srba, Kvinta „da urazumi svoje čedo“

Vesti 29. maj 202320:30 > 20:42 318 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Predsedništva povodom situacije na Kosovu i Metohiji. "Mesecima smo govorili da Kurti ima jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu, dovede region do krvoprolića, malo ko je želeo da čuje istinu i da razume šta je suština svega što se događa", rekao je Vučić.

Kako je rekao Vučić, u poslednja tri dana „i ćorav je mogao da razume šta je bilo priprmeano za danas, sve u organizaciji Kurtija“.

„Sa njegovom željom da dođe do sukoba Srba i NATO a on, koji je jedini krivac da pere pilatovske ruke i kaže kako s njim to nema veze“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da će precizno saopštiti šta se na severu Kosova događalo.

POVEZANE VESTI:

„Srbi na severu u sedam jutros okupili su se ispred opština, kako bi iskazali nezadovoljstvo, jutros su Srbe sačekali vojnici Kfora i bodljikava žica, gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana, gradonačelnici pod znacima navoda, gradonačelnik Leposavića je ušao u zgradu opštine. Oni su ih pustili da uđu u zgrade da bi njih štitili od Srba umesto da su uradili obrnutu stvar. Lažni gradonačelnik se još nalazi u opštini Leposavić“, kaže.

Dodao je da su dva vozila tzv specijalne policije ostala okružena Srbima, na koje je narod ostavio zastavu i ispisao 4 slova S, ali, kako je rekao, nikakvo nasilje nisu sprovodili.

„Nakon pregovora sa Kforom koje su imali predstavnici Srpske liste, na razgovor je otišao Dragiša Milović, Srbi su prvo predložili da Kfor zameni Rosu specijalce, da se lažni gradonačelnici povuku a da Kfor može da ostane. Našim Srbima nije smetao Kfor, nego specijalci Kuritjevi i lažni gradonačelnici. Komandant Kfora za region istok je rekao da razume zahteve i da će preneti. Kfor uslovljava da se propuste dva vozila Rosu, Srbi na to nisu pristali. I tada je Kfor krenuo u akciju. U prvom redu bili su Igor Simić i Goran Rakić, počeli su da ih udaraju, a teže povrede pretpreo je Dragiša Milović. Tada se podižu, udarali su ih i šutirali, Simića su probali da uvuku, Srbi su ga odvojili jedva. Počinju da bacaju šok bombe po narodu, deo se sklanja a deo prihvata borbu pesnicama. Pripadnik Rosu s kalašnjikovom kleči na zemlji i ispaljuje više hitaca u pravcu Srba koji se povlače i pogađa s leđa Dragišu Galjaka u predeo karlice, stomaka i šake, dva metka su ga pogodila. Tada kreće odgovor Srba kamenicama i na sve druge načine“, objašnjava predsednik Srbije.

Vučić je govorio i o povređenima.

„Dragiša Galjak, 50 godina, pogodila ga dva metka, portir iz Kosovske Mitrovice, pogođen s leđa. Operisan je, veliki gubitak krvi, borili se za život. Doktor Dragiša Milović, višestruke povrede teške od udaraca u grudi. Časlav Sofronijević, povrede od udaraca u grudi i gumenih metaka. Uhapšene su četiri osobe. Povređen je 41 pripadnik Kfora, najviše Mađara i Italijana, trojica teže ranjeni“, rekao je.

Vučić je Srbe sa Kosova zamolio da ne ulaze u sukob s NATO i da protestuju mirno, sedeći.

Vučić je ponovio da je za situaciju na Kosovu kriv i odgovoran jedino Kurti. On je pozvao međunarodnu zajednicu i posebno zemlje Kvinte da „urazumi svoje čedo“.

„Poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija. Da ga ne urazumljuju besmislenim saopštenjima, već da preduzmu mere. Ako to ne učine plašim se da će za sve nas biti kasno“, rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je Aljbin Kurti „čedo“ zemalja Kvinte i napomenuo da „to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko do sada nije izazvao“.

Vučić je kazao da će Srbija učiniti sve da sačuva mir, ali da neće dozvoliti pogrom i progon, kao ni ubijanje Srba na Kosovu. Za sutra u osam sati najavio je sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte.

U Zvečanu je u poslepodnevnim časovima došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letele su i kamenice i flaše. Kako prenose mediji ima povređenih na obe strane. Sve informacije u našem BLOGU.