Vučić: Kurti za sve ima podršku Nemačke i Velike Britanije, šta tu može Borel

Vesti 11. nov 202215:38 130 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije optimističan da se može pronaći kompromisno rešenje za prevazilaženje krize na severu Kosova. On je istakao da Aljbin Kurti može da radi šta hoće jer ima podršku Nemačke i Velike Britanije i da visoki predstavnik za spljnu politiku Žozep Borel tu ne može ništa da uradi. Kazao je i da najava raspisivanja izbora na severu Kosova predstavlja želju da se izazovu nered i haos, u čemu Prištona takođe ima podršku. 

Predsednik Vučić razgovarao je danas u Parizu sa Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a tema je bila Kosovo i načini da se dođe do kompromisnig rešenja. Kako je istakao, u ovom trenutku ne vidi kompromis jer „Priština odbija da se ponaša racionalno i u skladu sa međunarodnim pravom“.

Prema njegovoj oceni, evropski predstavnici bi da hoće mogli da uslove Prištinu, ali dodaje da – neće.

„To je njihovo čedo i njihovo dete o kojem vode računa. Jasno je da su Nemci ti koji im pruižaju podršku za sve protivpravne akte, i Velika Britanija van Evropske unije“, kazao je Vučić.

On je rekao da su mu Borel i Lajčak preneli o čemu su razgovarali ranije danas sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i dodao da nisu bili optimistični posle tog razgovora.

„Pogodio sam šta je rezultat, a to je ništa“, kazao je Vučić.

Dodao je da je teško pronaći racionalni predlog za prevazilaženje krize na Kosovu kada, kako je rekao, „znate ko je kriv, a znate da ima zaštitu veoma veoma moćnih zemalja koje mu kažu ‘samo ti teraj svoje’. Šta može da uradi Borel? Uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije“, ponovio je Vučić.

Upitan o najavi raspisivanja lokalnih izbora na severu Kosova, rekao je da je cilj toga da se protera srpski narod sa severa Kosova i da se izazovu neredi i haos.

„Jasno vam je da se spremaju za to i da ih neko u tim prljavim i ratnohuškačkim poslovima i te kako podržava“, zaključio je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare