„Ne želim da ugrozim poziciju Srbije“: Zašto Vučić ne otkriva koje su službe sprečile kopanje litijuma

Vesti 10. jul 202414:04 196 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da odgovori na pitanje N1 koje su to tajne službe sprečile da Srbija postane vodeća zemlja u iskopavanju litijuma, jer kako je naveo, ne želi da ugrozi poziciju Srbije.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara N1 zašto neće da kaže koje su to strane službe sprečile da Srbija postane vodeća zemlja u iskopavanju litijuma, rekao da to ne može da učini.

„Ne mogu da vam govorim mnogo drugih stvari, jer ne želim da ugrozim poziciju Srbije. Moja reč nije neobavezujuća, moja reč, osim što nameće obaveze, nameće i ogromnu odgovornost i ne želim da Srbiji nametnem teret dodatnog sukobljavanja sa onima koji su od nje mnogostruko snažniji. Ovako je dovoljno da mi znamo šta su radili“, rekao je Vučić i dodao da su to radile najmanje dve zapadne službe.

„Treba videti kakvo je pravo remek delo najmanje dve zapadne službe, jer tu je bilo pitanje šta rade Kinezi, kako da se prekine njihov uticaj“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da Srbija zakasni jer, kako kaže, da je na vreme počela mogao je da se otvori rudnik 2026. godine.

„Imali bismo strahovitu prednost u odnosu na sve druge. Ovako mi tu prednost tog tipa više nemamo. Nadam se samo da nećemo izgubiti svaku vrstu prednosti koju bismo mogli da imamo u odnosu na druge u regionu. Ja znam i mnogo drugih stvari ko šta radi protiv Srbije o čemu nikada ne govorim. Sa različitih strana sveta. Zato što bi svaka moja reč značila ulazak u ono što želim da izbegnem po svaku cenu. Želim da sačuvamo i stabilnost i mir u zemlji da se što manje prepiremo i svađamo sa bilo kim u svetu. Ne samo sa jačima“, rekao je Vučić.

Vučić uverava: Sa litijumom nećemo proći kao Uganda sa kafom

Vučić je rekao i kako se u BiH vodila „jeziva kampanja“ protiv Srbije koju, kako je rekao, žele da predstave kao militaristički nastrojenu i koja želi da osvaja po regionu.

„Ne, ne želimo. Jedino želimo da ono što imamo u Srbiji, da to pripada Srbiji. I sad je velika borba za nas, zato što bi svi hteli našu sirovinu. Možete da napravite fabriku baterija, katoda, pa onda izvezite. Ne možete da izvezete sirovinu. I zato ćemo biti pod dodatnim udarima. To vam je kao kad iz Ugande uzimaju kafu, Uganda dobije jednu osminu ukupnih parija koja je dala svu kafu…“, rekao je Vučić.

To sebi ne smemo da dozvoilimo i to će biti „ne mala“ igra u budućnosti, predvideo je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare