Vučić na obeležavanju Dana pobede: Svakom sledećem Hitleru reći ćemo „ne“

Vesti 09. maj 202121:36 > 22:24 komentara
TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na svečanoj akademiji povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, da se Srbija suprotstavlja reviziji istorije Drugog svetskog rata.

„Nikada manje zemalja nije obeležavalo Dan pobede. Onda nije ni čudo što u našem regionu prisustvujemo pokušajima potpunog prekrajanja istorije“, rekao je Vučić na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pročitajte još:

On je kazao da „neki po svaku cenu pokušavaju da promene tok istorije“ i da „proglase dželata za žrtvu, a žrtvu za dželata“.

Predsednik je rekao da neki umanjuju ulogu Crvene armije u pobedi nad fašizmom, i da se prelazi preko činjenice da je poginulo 22 miliona Sovjeta, najviše Rusa.

Dodao je da je srpski narod, „ma gde da je živeo“, četrdesetih godina prošlog veka jasno rekao „ne“ fašizmu.

„Srbi su plaćali cenu svog državotvornog istinkta, i svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći ‘ne'“, kazao je Vučić.

On je rekao da Srbi kao „jedni od najvećih žrtava Drugog svetskog rata neće da ćute i da se dodvoravaju“ političarima iz regiona, „kako su to činile prethodne generacije srpskih političara“.

„Možete mene da vređate koliko hoćete, ali kao predsednik Srbije neću da vam dozvolim da vređate jasenovačke, glinske i druge žrtve. I kada kažete da sam drzak i bezobrazan kada vam govorim istinu u lice, kažem vam biću još drskiji i bezobrazniji, jer ste Srbiju dovoljno ponižavali“, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Na svečanosti je govorio i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je kazao da je srpski narod „sistematski ubijan kroz godine samo zato što su bili Srbi“.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, brojni ministri Vlade Srbije, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i drugi.