Vučić: Na samitu u Sloveniji bilo reči o promeni granica, Srbija za postojeće

Vesti 17. maj 202114:37 > 19:0849 komentara
Izvor: Tanjug / STA, Nebojša Tejić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao u Brdu da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrđene u Ujedinjenim nacijama.

„Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN „, rekao je on nakon samita Procesa Brdo-Brioni.

Dodao je da je bilo reči i o evrointegraciji regiona.

„Postignut je konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da bi trebalo zajednički da radimo. Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu i za otvaranje datuma za pregovore i za viznu liberalizaciju“, rekao je i dodao da je bilo pitanja i oko kojih lideri nisu bili saglasni.

Pogledajte izveštaj reportera N1:

Vučić je izjavio da zemlje Zapadnog Balkana ne bi postale deo Evropske unije ni kada bi ispunile sve uslove i kada bi bio postignut kompromis u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U EU postoji zamor od proširenja, kao što je i u regionu prisutan zamor od priča o tome, rekao je Vučić na Brdu kod Kranja, tokom skupa lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni.

Nisam siguran da će neko iz regiona za godinu, dve ili pet ući u EU, izjavio je Vučić.

Povezane vesti

Na samitu na Brdu kod Kranja, pored Vučića i domaćina skupa, šefa slovenačke države Boruta Pahora, učestvuju i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Kosova Zoran Milanović, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski, Iljir Meta i Vjosa Osmani i članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Proces Brdo – Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, pokrenuta 2010. godine, u nastojanju da poveća poverenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže EU.

Komentari

Vaš komentar