Vučić: Nova vlada će biti pre jeseni, jedini cilj sastanka sa Kurtijem je mir

Vesti 15. avg 202212:29 > 14:11 102 komentara
Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegov jedini cilj na predstojećem sastanku u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da mir i stabilnost budu očuvani.

Vučić je rekao novinarima da zvanični Beograd „nikome ničim ne preti“ i naglasio da samo želi da obezbedi poštovanje međunarodnih pravila i javno pravnih normi.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, tu spada i poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskog sporazuma.

To su sporazumi koji su važeći i koji su na snazi i moraju da budu poštovani i primenjivani, rekao je on.

„Mi nemamo problema sa temama. Mi hoćemo da se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali ne tako što će nam reći da možemo samo da kupimo samolepljive sličice i stavljamo u album fudbalera i proizvodimo pakovanje za žvake“, rekao je Vučić.

On je ocenio da je besmisleno kad neko govori da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, navodeći da ako je sa tim u skladu, onda Beogradu ZSO ni ne treba.

„Podrazumevalo se da ta ovlašćenja budu mnogo veća i šira, zato smo i pregovarali. Koliko vidim, njih mnogo ne interesuje Ustav Srbije, pa što bi nas ineresovalo šta oni misle i šta misle neki drugi. Jasno je šta je pregovarano i da idemo dalje u tom smeru“, rekao je.

Na pitanje o preregistraciji tabilica, on kaže da se nasiljem „može sve, samo se nikad ne zna dokle“, ali da se ne očekuje od Srbije da olakša u pravnom regulisanju problem i takođe ne računa na to da je moguće proterivanje srpskog stanovništva.

„Pogledajte ovo što ukopavaju cisterne, smejurija, kao mala deca se igraju, zamislili da imaju državu, a o državi ne znaju ništa. Mi ćemo da razgovaramo o svemu i sva ćemo pitanja da pokrenemo. Ali da li će to da ima bilo kakvog smisla ili neće nikakvog, čemu sam skloniji da verujem, to ćemo da vidimo za dva, tri dana“, rekao je Vučić.

Upitan o restrikcijama struje na Kosovu i stavovima Kurtija uoči sastanka 18. avgusta u Briselu, Vučić je rekao da ne želi da komentariše „njihovu unutrašnju situaciju“.

„Situacija oko struje je teška i nadam se da neće morati da isključuju struju i želim im to… jer to bi bilo loše i za njih i za nas i za sve ljude koji žive“, rekao je on.

Napomenuo je da „niko nije srećan kada mora da isključuje struju“.

Vučić nije želeo da komentariše saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), u kojem se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike zvaničnika Beograda i Prištine.

„Nemam nikakav komentar, najbolje je tako“, rekao je Vučić.

„Biće ispunjeni samo opravdani zahtevi poljoprivrednika, građani da pomognu državi“

Vučić je izjavio da će biti ispunjeni samo opravdani zahtevi poljoprivrednika i da građani ne treba da odmažu, već da pomognu svojoj državi, kojoj je mnogo teško u ovom trenutku i to ne njenom krivicom.

Pročitajte još

„Ispunićemo samo ono što je realno, ono što nije nećemo da ispunimo. Da li će neko da blokira puteve, da li su to seljaci ili ne, to je drugo pitanje, za mene su svi građani isti. Popustićemo sve što možemo, ali da me naterate da uradimo neku glupost kakvu smo uradili sa litijumom, nema te sile pod kojom bih popustio“, rekao je Vučić.

On je novinarima u Beogradu, upitan o zahtevima poljoprivrednika koji sedam dana bliokiraju puteve i danas pregovaraju sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da država ne može da tera trgovce da smanjuju marže, da uzima reket od njih, pa da daje novac nekom drugom.

„Mi možemo samo da zamolimo trgovce da razmisle o marži“, kazao je Vučić i naglasio da se od pet poljoprivrednika koji pregovaraju o otkupnoj ceni suncokreta nijedan ne bavi uzgojom te kulture.

On je izrazio nadu da poljoprivrednici neće da idu po subvencionisano gorivo kada prave blokade i „zamolio ih“, kad već blokiraju, da idu na redovnu pumpu i da ne uzimaju za 40 dinara jeftinije gorivo.

Pitao je i da li građani hoće skuplje jestivo ulje za 10, 20, 30 dinara po litru i poručio da ga onda ne pitaju za inflaciju.

„U čemu je naša krivica. Ni u čemu. Mi odavno ne živimo u komunizmu, već u tržišnoj privredi. Molim građane da ne otežavaju svojoj državi. Mnogo je teško državi u ovom trenutku i to ne našom krivicom, već zbog rata u Ukrajini, neuvođenja sankcija Rusiji, problema sa Prištinom, energetske krize, zato pomozite svojoj državi“, poručio je Vučić.

On je istakao da ne želi da bude predsednik koji će udovoljati željama onih koji se bune i blokiraju puteve i dodao da nema problema sa tim da neki smatraju da je država ćup iz koga se vadi sve što se stigne, iako se tako povećava stopa javnog duga u odnosu na BDP.

„Ja sa tim nemam nikakav problem, dovedite nekog drugog predsednika, premijera, ali to morate da kažete na nekim izborima. Spreman sam da idemo na referendum da li narod hoće da skloni predsednika“, rekao je Vučić.

„Nema nikakvih tenzija oko izbora premijera“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će nova vlada biti formirana pre jeseni i da neće biti nikakvih tenzija oko izbora premijera.

„Nema tu tenzija, ima ličnih sudbina, neki će biti u njoj neki neće, to je prirodno“, rekao je Vučić, koji je prisustvovao prikazu novog oružja i vojne opreme iz domanje namenske industrije proizvedenog za Vojsku Srbije.

On je naveo da postoje mnoga druga ključna pitanja za Srbiju oko kojih ima mnogo tenzija, a da ih je svakako najmanje oko izbora premijera.

Komentarišući pisanje lista Danas da samo njemu „odgovaraju tenzije oko izbora premijera“, Vučić je rekao da moraju da ga stave na prvu stranu kako bi prodali novinu.

„Vlast će imati problem i ako dozvoli i ako zabrani održavanje Evroprajda“

Vučić je zamerio medijima što ga nisu pitali za protestnu šetnju protiv Parade ponosa, održanu u nedelju uveče, kojoj je, kako je tvrdi, „prisustvovalo 4.650 ljudi“.

„Što me ne pitate hoće li opet da izlaze, da blokiraju ti divni ljudi grad. ‘Ajde ljudi, gledajte malo da pomognete svojoj državi, ne da je samo napadate“, rekao je on.

Ukazao da je taj „porodični skup“ organizovala osoba pravosnažno osuđena za nasilje u porodici.

„A da ne pričam da je bilo i onih osuđenih za trgovinu drogom“, rekao je Vučić

Prema njegovom mišljenju, vlast će svakako imati problem – „ako dozvoli održavanje Evroprajda, neki će reći da to rade Vučić i njegovo ‘gej frendli’ društvo, a ako zabrani, drugi će zameriti da se ne poštuje zakon i pravna država“.

„Sve što proizvede naša namenska industrija možemo da prodamo za tri dana“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u prethodnih pet godina u naoružanje Vojske Srbije uvedena 204 borbeno-oklopna vozila, a da je još 65 u fazi izrade.

Vučić je posle prikaza novog domaćeg naoružanja i vojne opreme na Vojnoj akademiji u Beogradu rekao da u jedinice VS od danas ulazi još šest samohodnih haubica NORA, 12 vozila Lazar 3, PVO sistemi PASARS, modernizovani višecevni bacači raketa Oganj, automatski bacači granata kao i radarski sistemi.

„Ponosan sam na to što je Vojnotehnički institut uspeo da naoruža bespilotne letelice Pegaz i Vrabac. To je budućnost, jer ko bude mogao bolje da osmatra i da ima naoružane bespilotne letelice, imaće ogromnu prednost“, kazao je predsednik Srbije.

Tanjug/Miloš Milivojević
Tanjug/Miloš Milivojević
Tanjug/Miloš Milivojević
Tanjug/Miloš Milivojević
Tanjug/Miloš Milivojević

Vučić je rekao da je u prethodne tri godine VS dobila 46 puta više oružja i oruđa nego od 2005. do 2008. godine.

„Stiže još 11 helikoptera H-145M, za policiju dva helikoptera Super Puma, a jedan je već stigao. Strahovito raste njihova upotreba u spasilačkim i ratnim okolnostima, upotreba artiljerije, raketne artiljerije i dronova. Za nas je od velikog značaja da imamo u svakom trenutku veliki broj helikoptera, danas imamo pet ili šest puta više nego ranije“, kazao je Vučić.

Ocenio je da u svetu postoji „ogroman nedostatak oružja, orudja i municije“ i da sve što proizvede, domaća namenska industrija može da proda „bukvalno za tri dana“.

„Svaka haubica NORA, svaka granata od 155 milimetara, danas ima po deset kupaca. To pokazuje u kom smeru svet ide. Zato moramo da se okrenemo tome da kupimo delove koje ne možemo da proizvedemo sami pa da se oslonimo na sopstvenu proizvodnju u budućnosti“, kazao je Vučić.

Ocenio je da će odluka o povećanju plata za pripadnike vojske za 25 odsto od 1. januara „doprineti većoj popuni naših jedinica“.

„I danas ste videli da su vojnici sa juga i istoka Srbije, ali verujem da ćemo ovim drastičnim povećanjem uspeti da motivišemo i ljude iz Beograda i Vojvodine“, kazao je Vučić.

Najavio je da je cilj da u narednih nekoliko godina VS bude među 50 najjačih u svetu.

„Još mnogo toga smo kupili, ali je pitanje kada će i kako doći. Bar da uvezemo to što smo već platili, da nam ne propadaju pare“, rekao je predsednik Srbije.

Upitan za poređenje snaga Vojske Srbije i vojske Kosova, Vučić je rekao da to nije za poređenje.

„Nikog ne potcenjujem, ali to jednostavno nije za poređenje“, rekao je Vučić.