Vučić nacrtao napade na sebe – državu: Optužio strane službe, medije i NVO

Vesti 05. feb 202422:45 180 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sve što neko iz inostranstva govori i radi, a "navodno je u vezi sa izborima i stanjem demokratije u Srbiji", u stvari za cilj ima slabljenje pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu. Za vođenje hibridnog rata, odnosno kako je rekao "rata drugačijim sredstvima", optužio je strane službe, nevladine organizacije, kao i medije – kako domaće, tako i strane.

„Došao sam u posed šta su dve spoljne službe spremila za svoja ministarstva spoljnih poslova gde se kaže da je Srbija probem jer ne priznaje Kosovo, tolerantna je prema (Miloradu) Dodiku i ona je poligon sa kojeg ruski mediji mogu da se obrate“, naveo je Vučić i dodao da se u nastavku kaže da moraju da se bore protiv toga, ne bi li urušili poverenje naroda u Aleksandra Vučića i vlast i da obave svoj interes.

Predsednik je na tabli nacrtao mapu, kako je rekao, rata i napada koji se, dodao je, vode protiv njega.

U tom ratu artiljerija su mediji, a rat se finansira spolja. Vode ga velike sile koje imaju novac, i regionalne zemlje, koje imaju interese, naveo je Vučić.

„Potrebna vam je prevlast u vazuhu, to je novac. Potrebna vam je pešadija – to je stanje na terenu. Potrebna vam je artiljerija, to su mediji“, crtao je Vučić gledaocima TV Hepija u ponedeljak uveče.

Prema njegovim rečima, novac dolazi sa tri strane – iz velikih sila, iz regionalnih zemalja koje imaju interes da utiču na slabljenje Srbije, i iz različitih političkih krugova i nevladinih sektora.

Precizirao je da kada govoro o nevladinom sektoru ne misli na organizacije poput Fridom hausa, već na „Rokfelere i sve ostale fondacije koje finansiraju razne zelene agende“.

„Pešadija ide na sledeći način – naoružavanje Albanaca, razoružavanje Srba i delovanje na političke partije kako u centralnoj Srbiji tako i na KiM, kako na srpske, tako i na albanske“, rekao je Vučić.

Ipak, ističe, da su najvažniji tenkovi i artiljerija, a to su prema njegovim rečima mediji, koje je optužio da „danima lažu kako će Srbija da napadne nekoga i kako su izbori lažirani.

„Imate artiljerijsku paljbu, tuci po Vučiću svaki dan. A šta mislite zašto? Napadaju me jer čuvam i štitim Srbiju. E onda morate i u centralnoj Srbiji da nađete ove medije koji će da rade isto to“, istakao je.

Prema predsednikovim rečima, hibridni rat podrazumeva da na Kosovu postoje mediji koje plaća Zapad kako bi kiminalizovali Srbe.

„Imate od zapada plaćene medije na Kosovu koji kriminalizuju srpski narod, Kurti razara sve, otima dinar, hapsi, a onda oni kažu niste zaštitili Srbe, a onda tobože od Srba sa Kosova stiže pitanje da li sam ja pristao na dinar. Onda ja po ceo dan odgovaram na besmislena pitanja, tako se vodi hibridni rat“, rekao je Vučić.

Time je aludirao na portal Kossev i njegovu glavnu urednicu Tatjanu Lazarević, koja je gostujući u „Iza vesti“ na N1 upitala predsednika da li se prošlog leta u Briselu razgovaralo o ukidanju dinara na Kosovu.

Za medije u vlastištvu Junajted grupe, među kojima je i TV N1, kazao je da su im stavovi kontradiktorni.

Kada su u pitanju strani mediji, u kojima se, kako kaže, vodi kampanja protiv njega, naveo je britanski Gardijan kojeg je nazvao „kriminalnim listom i dnom“.

Spomenuo je i nemački Frankfurter Algemane Cajtung, navodeći da je taj list objavio da je Vučić fasciniran onim što je Azerbejdžan uradio u Nagorno Karabagu i da zato pojačava vojsku.

„Na čemu je to zasnovano? Ni na čemu. Oni svi to rade zajedno ne bi li rušili Srbiju“, ponovio je predsenik.

Nije propustio da spomene ni američkog predsednika Džozefa Bajdena, kao ni nemački tabloid Bild.

„Za građane Srbije je bitno da znaju. Sva ova hajka koja se protiv Srbije sprovodi u inostranstvu, poput dna kakav je Gardijan, do toga kada Bajden da izjavu, koji je uvek dobro pripremljen, iako ljudi svašta o njemu pričaju, i kaže da veruju da će ako puste da Ukrajina izgubi od Rusije, umesto da kaže šta će biti s Baltikom, on kaže Balkanom. Svakom se desi da pogreši, ali sledećeg dana u Bildu izađe moja slika s Putinom i kaže: Da li je na ovo Bajden mislio? I navode da li je to dokaz da će Vučić da izazove rat na Balkanu. A u tekstu ništa“, rekao je predsednik Srbije.

„Opozicija će da viče i baca dimne bombe“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će opozicija sutra pokušati da „napravi cirkus“ na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, ali je dodao da se još nisu dogovorili o svemu.

„Sutra će Stojan Radenović, ponos Srbije, da predsedava kao najstariji poslanik konstitutivnom sednicom, a onda će da izađe onaj što školu nije završio u Trsteniku da mu viče ‚lopove, vrati mandate‘“, naveo je Vučić u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepi.

Dodao je da opozicija planira da viče i baca dimne bombe „kao Kurti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare