Vučić nagovestio da Srbija neće preseliti svoju ambasadu u Jerusalim

Vesti 01. jul 202113:12 > 13:39 151 komentara
ALEKSANDAR VUCIC
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u skladu sa međunarodnim pravom i svojim interesima odlučiti kada će i da li će izmestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Danas ističe rok iz Vašingtonskog sporazuma da Srbija izmesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Vučić je odgovarajući na pitanja novinara N1, posle obilaska gradilišta u Beogradu na vodi, rekao da je razgovarao sa premijerom Izraela i da mu je jasno rekao da u Beloj kući nije potpisao zajednički dokument sa Albancima sa Kosova i Amerikancima, već samo sa Amerikancima.

„Izrael je u međuvremenu priznao Kosovo, razgovaramo sa Amerikancima, i sa EU, i mi ćemo u skladu sa međunarodnim pravom, ali i sa intetresima Srbije, a ti interesi su promenjneni od trenutka kad je Izrael priznao Kosovo, donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izrealeom, ali poštujući i sebe“, poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Sudska praksa promenjena u slučaju Stanišića i Simatovića

Vučić se, odgovarajući na pitanje N1, prvi put oglasio o jučerašnjoj presudi Haškog tribunala kojom su nekadašnji čelnici Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora.

„Mislim da je strahovito važno da ukažemo ljudima na činjenucu da su u predmetima Gotovoina i Markač promenjena pravila i sudska praksa. Naime, tada je rečeno da mora da se vidi lični uticaj, da mora da postoji akt, naređenje, ili bilo kakvo lično delovanje u pozivu na zločine. Tada su promenili sudsku praksu. To je bio način i ralzlog da Gotovina i Markač, ali i Perišić i prvostepno Stanišić i Simatović budu oslbođeni“, podsetio je Vučić.

Dodao je da se novom presudom Stanišiću i Simatoviću sudska praksa ponovo menja i vraća na staro što je, kako je rekao, slika i prilika političkog delovanja Haškog tribunala.

Slike iz domova iz perioda kad je Đilas bio na vlasti

Komentarišući izveštaj o lošim uslovima boravka dece ometene u razvoju u domovima, Vučić je rekao da su to slike iz perioda 2012. godine, odnosno iz vremena kada su zemljom upravljali „Dragan Đilas, Marinika Tepić i Vuk Jeremić“.

„Te slike su jezive, zaista jezive, a ako se nisu popravile iz tog perioda, onda to ide na sramotu i našem nadležnom ministarstvu“, rekao je Vučić.

Najavio je i mogućnost da lično poseti ustanove za smeštaj dece ometene u razvoju, i vidi u kakvom stanju ta deca žive.

„Uradićemo sve da se to (loši uslovi) promeni, iako imam uveravanja nadležnih da stvari stoje drugačije“, kazao je Vučić.

Izvor: Tanjug

O razočaranosti Milene Popović – ja sam razočaran

Na pitanje N1 da li je razgovarao sa udovicom Olivera Ivanovića Milenom Popović nakon što je napustila sednicu Skupštine Srbije jer, kako je rekla, nije želela da sedi u istoj prostoriji sa Milanom Radoičićem, Vučić nije direktno odgovorio, već je rekao kako smo „tu ženu napadali i predstavljali najgorim mogućim rečima, a posle jedne rečenice treba da postane vaša najveća zvezda“.

„Pitali ste me oko razočaranosti Milene Popović, ja sam razočaran prištinskim organima i mnogima iz međunarodne zajednice koji nam nisu dostavili snimke i podatke koje smo tražili (…) Mene ne inteetresuje ni koga kritikujete, ni koga pretvarate u zvezde, mene interesuje istina“, rekao je.

On je dodao da je godinama slušao kako je posredno uključen u ubistvo Ivanovića i kako je skrivao neke činjenice oko smrti Vladimira Cvijana ali da su to „najgore ludosti i teorije zavere“.

Lično zamolio Pilju da obriše objavu o novinarima Nove

Govoreći o novom dnevnom listu „Nova“ koji izdaje United media, Vučić je rekao da je Srbija slobodna zemlja u kojoj je sloboda štampe zagarantovana i gde svako ima pravo da kaže šta želi.

Kazao je i da je lično zamolio poslanicu naprednjaka Biljanu Pilju da obriše objavu na Instagramu u kojoj je novinare „Nove“ označila kao domaće izdajnike i strane plaćenike.

„Potpuno je nepotrebna, štetna i loša bila izjava gđe Pilje, i lično sam je zamolio da taj post skloni. Zato što ako smi mi ti koji smo s pravom napadali one koji su spaljivali Vesićevu knjigu, i time se dičili zato što im se nije dopadao autor, ja molim ljude iz najveće stranke da ne vređaju novinare, spaljuju i seku. Ne smemo da budemo slični onima koji su Srbiju razorili“, poručio je Vučić.ž

Dodao je i da je Pilja „vredan poslanik i veliki borac“, ali da moli nju, kao i sve ostale, da vode računa kako se odnose prema onima koji drugačije misle.

Poziv medijima da ne napadaju Krivokapićevu decu

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, upitao predstavnike vlasti u Crnoj Gori da li je Srbija „nečim loše zadužila“ tu zemlju, osim što joj je donirala vakcine protiv koronavirusa.

„Oni su dali vojsci Kosova 400 vakcina, kojoj to ništa ne znači. Ali su morali da daju vojsci Kosova, koja je formirana suprotno Rezoluciji SB UN 1244, da bi ponizili Srbiju“, kazao je Vučić-

On je naveo da nije Srbija priznala nezavisnost nekog dela Crne Gore zarad evrointegracija, već je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova.

Govoreći o navodima da su ćerke premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića nakon napada na njih u tabloidima bliskim vlasti napustile Srbiju, Vučić je rekao da je protiv takvih napada i pozvao medije da puste decu.

Građani mogu da očekuju veće plate i penzije

Vučić je rekao i da građani mogu da očekuju povećanje plata i penzija ukoliko se nastavi trenutna stopa ekonomskog rasta Srbije.

Rekao je da je sinoć dobio podatke prema kojima deficit Srbije u prvih šest meseci ove godine nije 190 milijardi dinara, već 70 milijardi, ali da nije zadovoljan što neki ministri, koje je molio, nisu spremili projekte kako bi potrošili novac.

Rekao je i da javni dug neće premašiti 60 odsto BDP-a, kao što je i ranije obećao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare