Vučić najavio da će raspisati izbore, a o jednakim izbornim uslovima niko ne govori

Vesti 20. sep 202322:02 8 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije odgovorio na zahtev opozicije za raspisivanje izbora, a deo opozicije najavljuje da će sutra izaći pred građane sa detaljima zahteva kao i sa tim šta će se dešavati sa protestima čiji su organizatori.

Predsednik Vučić poručio je da ne razume zahtev opozicije kada zapravo žele izbore.

„Oni su ovim rekli da žele izbore tamo negde 4. marta, pred moj rođendan da proslave još jedan poraz pa su valjda zato napisali da budu raspisani do kraja godine“, kazao je Vučić.

Za to vreme, opozicija kratko objašnjava – građani su rekli zahteve, zahtevi nisu ispunjeni, zato tražimo da to uradi neko drugi.

„Moramo ići na izbore da vas smenimo da bismo ispunili ono što građani traže vrlo jednostavno i bolje u decembru nego za Vučićev rođendan da se stresira kada izgubi“, kazao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

O izbornim uslovima niko za sada ne govori, iako izbori mogu biti za dva meseca, a može biti ponovo sve zloupotrebljeno od funkcionerske kampanje, glasova van Srbije, televizijskih frekvencija, pa i ime predsednika Srbije koji više nije na poziciji lidera stranke.

„Poenta je u dve stvari jedna je apsolutna kontrola medija sa nacionalnom frekvencijom odnosno propagandno promovisanje Srpske napredne stranke kao jedan od svih uslova apsolutne dominacije Aleksandra Vučića na svim izborima do sada. Druga stvar je ono što kolokvijalno nazivamo pritisci na birače odnosno činjenica da će u svim mestima koja nisu Beograd, Novi Sad ili veći gradovi biti političkih aktivista opozicije i razmišljati na način da ne podržavate vlast SNS-a je izuzetno nebezbedno i opasno po same građane”, smatra politikolog Boban Stojanović.

N1

Ono što ne prestaje ni u jednoj kampanji od 2012. godine je korišćenje funkcije u svrhu stranačke propagande i zbog toga je važno tvrde u Transparentnosti da se to zabrani zakonom.

N1

„Ono što bi kada je reč o funkcionerskoj kampanji trebalo regulisati ne tiče se samo predsednika republike već bilo koga ko obavlja javne funkcije, a to je da se ograniče njihove aktivnosti tokom predizbornog perioda samo na one koje su neophodne. Ministar prosvete može da obiđe školu ili ministar zdravlja bolnicu ali ne postoji nikakva obaveza da to rade kada su izbori i to je ono što bi trebalo da bude uneto u zakon“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

Ukoliko u isto vreme budu bili raspisani i lokalni izbori postoji opasnost da kampanja za njih bude potpuno potisnuta. Bez ikakvih zakonskih prepreka ime i za te liste može dati predsednik Aleksandar Vučić, pa onda glasate za njega i na lokalu, a gradonačelnik logično, bude neko sasvim drugi.

Pogledajte i: