Vučić najavio da on i Vulin podnose prijavu protiv sebe zbog slučaja Belivuk

Vesti 01. avg 202120:40 > 21:50 345 komentara
Tanjug / jadranka Ilić

Reagujući na izjave da je FBI učestvovao u akciji praćenja Veljka Belivuka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u slučaju Belivuk nije bilo nikakvog učešća FBI i da ta služba nije dostavila bilo kakve podatke u vezi sa tim slučajem. Najavio je da će on i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sutra "podneti krivičnu prijavu sami protiv sebe", zbog navoda da su umešani u poslove grupe Veljka Belivuka.

„Sve su uradili naši organi, policija i BIA“, rekao je Vučić u Dnevniku RTS-a i čestitao im na hrabrosti da tako ozbiljnu istragu sprovedu.

On je čestitao i tužilaštvu i svim tužiocima u Srbiji koji su radili na pisanju optuznice od 322 strane sa svim dokazima, što je, kako je rekao, bio izuzetno težak rad.

Povezane vesti:

„Sve što smo uradili sa izuzetkom podrške i zajedničkog rada po pitanju određenih dokaznih predmeta sa evropskim službama, uradili su naši organi. FBI nije uradio ništa“, podvukao je Vučić.

FBI nas je obavestio o aplikaciji ANUM koju su oni proizveli i za koju su kriminalci mislili da je sigurna, a u stvari je bila pod kontrolom CIA.

Oni su nas obavestili o tome, ali kada je sve bilo završeno, napomenuo je.

„Ja sam razumeo i gospodina Stefanovića da nije mislio na slučaj Belivuk, već da je govorio o aplikaciji Skaj, a za aplikaciju Skaj imali smo tek naknadnu podrsku evropskih službi“, rekao je Vučić i precizirao da smo za aplikaciju ANUM dobili podršku američkih službi.

On je dodao i da pretpostavlja da je Stefanović možda pogrešio, jer su i naši mediji, kako je rekao, pogrešili.

Na samom slučaju Belivuk radile su samo naše službe, istakao je i dodao da želi da se zahvali „svim tim junacima, policiji i pripadnicima BIA , koji su uspeli da u stanove i pod automobile članova grupe, Belivuka i Miljkovića, postave prislušne uređaje“.

Izvor: RTS

„Spreman sam da idem na poligraf“

Predsednik Srbije je najavio da će on i Aleksandar Vulin podneti krivičnu prijavu protiv samih sebe, kako bi na taj način odgovorili na „sve laži pripadnika mafijaškog klana“, ali, kako je rekao i tajkunskih političara.

„Doneli smo odluku. Sutra ćemo, kao i u slučaju Jovanjica, podneti krivičnu prijavu protiv nas. Naći ćemo nekog od naših kolega to da uradi, kako bi izneli sve što su rekla ta lica, ali i tajkunski političari“, objasnio je Vučić.

Vučić je naglasio da su on i Vulin spremni da odgovaraju na sva pitanja.

„Spreman sam sebe da unizim na takav način da odem na poligraf. Nadam se da će potom neki drugi smeti da odu na detektor laži kako bi odgovarali na pitanja o svojim lažima i pljačkanju naroda“, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da će se videti da li je bio u nekom stanu na Zvezdari, kako se tvrdi ili da li je imao ikakav kontakt sa tim osobama.

„Onda će se sve laži raspršiti, jer zna narod ko je stao mafiji za vrat, ko je taj koji se suprostavlja mafiji, a ko je meta, i ko je pominjan, kao i ko je glavni krivac za potpunu propast mafije. Takođe i kome je najvažniji interes građana, a to je da nemamo takva ubistva i da mafije ne bude“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je prošlo sedam meseci, odnosno da je osmi započeo, a da nije bilo nijednog poksušaja mafijaškog ubistva.

„Pokažite mi ijednu drugu zemlju u kojoj je to isto slučaj. Mnogi nam sole pamet o organizovanom kriminalu, a u njihovim zemljama ubijaju novinare i borce protiv korupcije. U Srbiji se to neće dešavati“, podvukao je on.

Vučić je istakao da je optužnica nešto što pokazuje ljudima da mafija nikada ne može da pobedi i da ubice ne mogu da budu na slobodi, kao i da zločin neće biti nekažnjen.

O međustranačkom dijalogu: Pokušaćemo da izađemo u susret realnim zahtevima

Predsednik Srbije je potvrdio da će učestvovati na sutrašnjem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog o izbornim uslovima, bez prisustva stranaca, te naveo da će vlast pokušati da izađe u susret realnim zahtevima.

Vučić je rekao i da će se na tom sastanku „čuti sve primedbe“.

„Učestvovaću, čućemo sve primedbe ljudi, pokušaćemo da im izađemo u susret oko svega što je moguće i realno i ostvarljivo… i to je to“, rekao je on.

Vučić je ponovio i da neće učestvovati u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, koji se odvija uz posredovanje stranaca, te podsetio da u tom dijalogu učestvuju vladajuće partije.

On je naveo da kao predsednik Srbije ne može da učestvuje u dijalogu gde bi „stranci trebalo da dostave predloge“ o tome šta treba da se radi u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare