Vučić najavio konsultacije o novoj Vladi od ponedeljka

Vesti 20. feb 202421:36 61 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da od ponedeljka kreće u konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju i da će posle toga biti spreman, kako je rekao, da odredi mandatara za sastav nove Vlade Srbije. Da li će biti izbora u Beogradu, znaćemo 1. marta, napomenuo je.

„Ušli smo u važne procese, odlučujuće za formiranje nove vlade i skupštine“, rekao je Vučić, prenosi RTS.

Istakao je da se nada da će taj postupak biti završen relativno brzo.

„Dakle, sada kada su mandati u Narodnoj skupštini verifikovani i uveren sam da taj posao možemo da uradimo relativno brzo i potpuno efikasno“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je svima jasno da je birački spisak dostupan. „Svaki čovek može da proveri da li je upisan u birački spisak, ali birački spisak je dovoljan razlog za pravdanje sopstvenih neuspeha“, rekao je Vučić.

Vučić je komentarisao kritike Evropskog parlamenta.

„O tome ne mislim ništa, prva stvar koju možete da pročitate u izveštaju je da sam ja zloupotrebio izbore“, kaže Vučić.

Poslanici Evropskog parlamenta su 8. februara u Strazburu usvojili Rezoluciju, kojom pozivaju na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Vučić je napomenuo da su izbori raspisani na zahtev opozicije i dodao da su tražili beogradske i republičke izbore, a da su dobili i pokrajinske. Istakao je da je reč o „notornoj laži Evropskog parlamenta“, piše RTS.

Podsećamo, naredne sedmice članovi koalicije „Srbija protiv nasilja“ putuju u Brisel, gde će se sastati sa predstavnicima Evropske komisije, od koje se očekuje da pokrene istragu o izborima. Nakon toga planirana je poseta Parizu, a zatim će svoje nalaze o izbornoj krađi opozicija predstaviti i članovima parlamenata i Vlada mnogih država članica Evropske unije.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović za Novu kaže da ovim povodom sledeće sedmice putuje najpre u Brisel, a zatim u Pariz. Moguća i poseta Jelisejskoj palati.

„Pored evroposlanika, tamo ćemo imati susrete i sa predstavnicima izvršne vlasti, odnosno Evropske komisije, a u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova i sa predstavnicima francuske Nacionalne skupštine i Senata“, dodaje.

Vučić je ponovio da će se, ukoliko SNS i SPS ne budu imali legitimnu većinu, ići na nove beogradske izbore.

„Legalna većina je ona u skladu sa zakonom i tu većinu imamo – 56, kažu mi i 57 odbornika. Ali, saglasni smo da moramo da pravimo razliku u odnosu na period kada se upravljalo na nelegitiman način, kaže što je to bi slučaj u Beogradu 2008. godine“, istakao je Vučić.

Ponovio je da, ukoliko se ne usaglase sa listom profesora Branimira Nestorovića „Mi – glas iz naroda“, to će značiti nove izbore.

„1. marta znaćemo da li će biti beogradskih izbora“, naglasio je predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare