Vučić: Izvršićemo gotovo potpuno razoružavanje Srbije

Vesti 05. maj 202310:56 615 komentara
Aleksandar VUčić i članovi Vlade Srbije
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti primljeno, u narednih šest meseci, 1.200 novih policajaca zaduženih za škole. Govoreći o napadu kod Mladenovca, u kom je stradalo osam ljudi, rekao je da je to "teroristički čin" i "da zlikovac više svetlost belog dana videti neće", tj. da "iz zatvora izaći neće". Svi ljudi koji imaju oružje, a to je oko 400.000 lica - proći će reviziju, naveo je i najavio pooštravanje kazni za oružje.

Izrazio je u svoje ime i u ime svih članova Vlade saučešće i porodicama zločinački ubijenim ljudima iz okoline Mladenovca. „Iako znam da je to veoma teško za te ljude da prihvate, da im kažem da smo zajedno ujedinjeni u bolu i tuzi… Ovim ponovljenim masovnim zločinačkim napadom, posle napada na našu decu, a zatim nasumičnim napadom na svakoga, ko se slučajno našao na logorskoj vatri ili ispred kapije radeći nešto… Ovo je napad na našu zemlju“, ocenio je.

Pročitajte još:

Naveo je da smo svi bili u stanju šoka posle ubistva dece, ne verujući šta se dogodilo, „tražeći motiv i razlog i ne mogavši to da pronađemo“. Naveo je da u Srbiji ima više od 5.200 učenika i da su roditelji postali zabrinuti. „Onda se pojavi neko – da li je psihopata, monstrum ili đavo i bez trunke kajanja vam ubije decu… Kako da umirimo roditelje? Nekoliko je novih mera… Mi ćemo u narednih šest meseci primiti 1.200 novih policajaca i sa tim ćemo krenuti odmah i prebaciti 1.000 policajaca više da provode vreme u školi… Dok ne budemo uspeli za godinu dana da dostignemo nivo da je policajac uvek u školi“, rekao je Vučić, ocenjujući da će se time smanjiti nasilje za 80 odsto u školi.

Govoreći o napadu koji se noćas dogodio kod Mladenovca, rekao je da je to teroristički čin i „da zlikovac, figurativno, više svetlost belog dana videti neće, odnosno  da iz zatvora izaći neće“.

Molim ljude da budu uz svoju državu, a država će znati da se obračuna sa zlikovcima, rekao je Vučić navodeći da su roditelji pokazali da su racionalniji i da imaju  odgovorniji pristup „od mnogih kojima je to posao, a nisu se tako ponašali“.

Da sačuvamo ovu zemlju, ajde da to uradimo za ovu divnu decu i ljude koji su stradali od zlikovačke ruke, kazao je.

Biće privedeni svi u toku dana, svi oni koji su na crnom tržištu davali oružje monstrumu, jedno lice je van zemlje odranije, dodao je.

„Ne objavljujte neproverene informacije“

Vučić je pozvao medije da ne objavljuju neproverene informacije, navodeći da je nekoliko medija jutros objavilo netačnu informaciju na osnovu jedne prijave policiji da se ulicom na Zvezdari šeta čovek sa automatskom puškom uperenom u ljude.

„Poslali smo ne znamo koliko jedinica s nalogom da ga likvidiraju odmah, u skladu sa zakonima, naravno, ne sme da se dozvoli izazivanje opšte opasnosti i da ubije nekog na stanici. Naravno, prijava je bila lažna, ali je neko čuo da postoji prijava i na osnovu te prijave je izmišljen ceo događaj“, rekao je Vučić.

„Vi ste objavili da je učiteljica (iz škole ‘Vladislav Ribnikar’ preminula), a nije, i još neko je objavio. Ljudi, držite se zvaničnih vesti, niko vam ništa ne krije, nikada. Ne živimo u Srednjem veku, nismo mi ubice, tu smo da se borimo protiv ubica i pobedićemo ih zajendo“, kazao je odgovarajući na pitanje novinarke TV Nova S.

Rekao je i kako su se pojedini foto reporteri „tukli s policijom“ da uđu u školu „Vladislav Ribnikar“ na dan tragedije.

„Šta da slikaš? Mrtvu dečicu? Da im istog sekunde infarkt dobiju i roditelji, i deke i bake, i još vičeš na policajce koji vam to ne dozvoljavaju. Bolje je nekad da nešto ne objaviš, nego da objaviš neistine. Sačekaj da dobiješ na papiru, neće pobeći nigde, a ni ti monsturmi neće pobeći nigde i neće izaći nikada. Pravde će biti, ni onaj mali monstrum, ni ovaj nešto veći monstrum, po godinama samo“, poručio je.

Najavio je i da će svi stručni timovi i nadležna ministarstva zajedno da rade sa centrima za socijalni rad na stručnoj pomoći i podršci.

Prosvetnim radnicima: Sad ste našli da štrajkujete?

Vučić se obratio i prosvetnim radnicima koji su za danas najavili štrajk.

„Sad ste našli da štrajkujete? Pa, sad ste deci najpotrebniji, budite sa decom“, poručio je.

Ponavlja da će u svakoj školi sve vreme biti školski policajac, ali i drugo obezbeđenje, i da nijedna majka neće morati da strahuje kad šalje dete u školu.

Vučić je rekao i da je jutros predsednici Vlade predložio da se vrati smrtna kaznu, ali da su se premijerka i članovi Vlade usprotivili zbog toga što bi Srbija u tom slučaju Srbija bila jedina uz Belorusiju koja ima takvu meru.

„To valjda ne možemo po nekim mnogo pametnim konvencijama. I ja sam nekad bio protiv smrtne kazne, gorko se kajem što sam imao ovaj politički stav“, kazao je.

„U Srbiji si našao Hitlera, đubre jedno“

Vučić je rekao i da je U.B. koji je uhapšen zbog masovnog ubistva u selima u okolini Mladenovca kazao da je zločin počinio zbog „omalovažavanja“.

„Omalovažavanje, jedna glagolska imenica koju ponavlja sto puta“, naveo je Vučić.

Rekao je i da je osumnjičeni policajcima koji su ga hapsili sve vreme govorio „poštovanje, poštovanje“, kao i da je nosio majicu na kojoj piše „Generacija 88“, a 88 je, prema Vučićevim rečima, kod za „Hajl Hitler“ budući da je H osmo slovo abecede

„U Srbiji si našao Hitlera, đubre jedno, koji je toliko nesreće naneo ovom narodu, pa si ovde našao da mu se diviš“, dodao je.

Zbog čega vanredno stanje?

Odgovarajući na spekulacije da se planira uvođenje vanrednog stanja, Vučić je upitao zbog čega bi se vanredno stanje uvodilo.

„Zbog toga što nemamo pravo da reagujemo kad se pojavi terorista? Imamo pravo“, istakao je.

Naglasio je i da je po američkim studijama, gde su masovna ubistva najučestalija, 13 dana posle takvih zločina najkritičnije i da će građani u tom periodu imati priike da vide više policije na ulicama.

„Posle toga vraćamo se normalnom životu. Zbog toga ćemo sebe da promenimo. Nije nam potrebno oružje, nego znanje za budućnost, potrebna su nam živa, a ne mrtva deca“, poručio je Vučić.

MUP je jutros saopštio da je napadač uhapšen nedaleko od Kragujevca.

Podsetimo, samo dan nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu, sinoć se dogodilo još jedno. Napadač U. B. je najpre pucao u selu Dubona, gde je ubio mladog policajca i njegovu sestru, a zatim je pucao u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca.

Prema dosadašnjim podacima, najmlađa žrtva je dete staro 15 godina.

Sve u vezi sa noćašnjom pucnjavom pratimo u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare