Vučić najavio „pilule“ protiv korone, stručnjaci poručuju – držati se proverenog

Vesti 25. feb 202120:01 > 20:38132 komentara

U Srbiji se za sada koriste četiri različite vakcine protiv koronavirusa. Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će u aprlilu ili maju stići i lekovi, koji su se pokazali kao efikasni u borbi protiv virusa. Iako ne zna kako se lekovi tačno zovu, predsednik uverava da ih za sada jedino koriste Nemci i Šveđani. Kada su lekovi o kojima predsednik priča dobili dozvolu za upotrebu u našoj zemlji, odakle se uvoze i na osnovu čega je utvrđeno da su preporučljivi, nadležni za N1 ne odgovaraju.

Sve što se protiv koronavirusa u svetu pojavi, Srbija odmah nabavi, tako bar tvrdi predsednik. A nakon vakcina, na red su stigle, kako Aleksandar Vučić kaže – „pilule“. Međutim, nejasno ostaje kako se tačno zovu.

„To su ovi eli, lili, eli, ne znam ni sam kako već, regeneron i tako dalje, naručili smo to, to đavolski košta, ali to je jedna pilula valjda spasava život, ne smem ni da vam kažem koliko – 40 miliona smo platili, nekih 2.000 pilula, nemam pojma, mi ćemo biti treći – Nemci, Šveđani, mi te pilule nabavljamo iz Amerike, otkud znam“, rekao je predsednik Vučić 23. februara.

A da ne bi ostalo na tome – „otkud znam“, obratili smo se nadležnima. Međutim, iz Agencije za lekove i Ministarstva zdravlja nisu odgovorili za N1 o kojim lekovima je tačno reč, odakle se uvoze i kada je Srbija dobila dozvolu za njihovu upotrebu. Bez obzira na to, predsednik, iako nije lekar, objasnio je kako „pilule“ deluju i kojim pacinetima se daju.

Pročitajte još:

„To je valjda pri početku bolesti za one koje vidite da su debeli kao ja, ili stariji i ugroženi, vidite da im je teška situacija, pa im date odmah pa ih to spasi valjda, nemam pojma, nisam lekar“, rekao je Vučić.

Međutim, oni koji su stručnjaci poručuju da se u borbi protiv koronavirusa treba držati samo proverenih stvari, jer se nove metode i dalje ispituju.

„Magični metak za koronavirus ne postoji, toga treba da budemo svesni“, kaže Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu.

„Prevencija je ono što je nama potrebno i ja insistiram na tome da se mi vratimo korenima – efikasnim merama“, navodi Dragoslav Popović, predsednik Udruženja za javno zdravlje.

„U ovom momentu jedino što može promeniti sliku sveta u pandemiji kovida 19, jeste vakcinacija“, ističe Tatjana Radosavljević, pulmolog.

„Dilemu oko pilula“ koje je predsednik najavio, pokušao je da reši profesor kliničke farmakologije Radan Stojanović koji kaže da Namačka kod svojih građana planira upotrebu posebne trerapije, takozvanih monoklonskih antitela. Iako je tu metodu isprobao bivši predsednik Amerike Donald Tramp, Evropa još uvek ispituje teren.

„U evropsku Agenciju za lekove stigla je dokumentacija i upravo stručnjaci evropske agencije procenjuju dokumentaciju i doneće odluku da li se ova mononukleanska antitela mogu primenjivati ili ne, u Americi je to već odobreno, kada se odobri u EU onda tek možemo raspravljati o primeni tih lekova u našoj zemlji, i mislim da mi sad možemo malo da zaboravimo na te pilule, da se posvetimo vakcinaciji, da ne bude narod u situaciji da kaže neću se vakcinisati, jer doći će jedna pilula jednog dana, pa će me izlečiti ako se razboli, to ne bi smeli da dozvolimo“, kaže Stojanović.

Pojedini pulmolozi tvrde i da se u lečenju kovida lista lekova koja je odobrena nije menjala.

„I to su remdesivir, pavipilir, kortikosteroidi dobro poznati lekovi, neki od lekova koji su inhalacioni su u fazi sipitivanja, nikakve tablete o kojima se govorilo, kao što su neki lekovi za lečenje pritisaka, nemaju nikakve efekte na kovid-19“, navodi Radosavljević.

Dok se novi lekovi o kojima predstavnici države pričaju ne pojave, još uvek nije do kraja poznato koliko su efikasne vakcine koje se svakdonevno daju građanima Srbije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar