„Nova armatura“ u pregovorima s Prištinom, Vučić objasnio šta to znači

Vesti 10. sep 202209:11 > 09:30 234 komentara

Nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sinoć obavio razgovor sa izaslanicima Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Miroslava Lajčaka i da taj razgovor "nije bio lak". "Saopšteno mi je da je Putin 'podigao zavesu' i sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni", kazao je Vučić. Rekao je i da je predložena "nova armatura pregovora s Prištinom" i da će u narednim danima "biti mnogo više pritisaka da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila".

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da veruje da će ljudi „iz tona i sadržaja“ onog što će izgovoriti „steći saznanja o onom što se zbiva i težini situacije u kojoj se Srbija nalazi“.

POVEZANE VESTI

„Na sednici smo govorili i napravili analizu stanja pozicije Srbije i Srba na KiM, posebno nakon jednostranih odluka privremenih institucija u Prištini, o bezbednosnim uslovima vezanim za manifestaciju Parada. Danas nismo govorili o sajbrebezbednosti, i govorili smo o energetskoj krizi“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je „sinoć obavio razgovor sa izaslanicima Makrona, Šolca i Lajčaka“ i „da smo dobili do njih predlog potpuno nove armature razgovora u Briselu“, koje bi, kako je rekao,  trebalo da dovedu do skorog konačnog rešavanja „problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KIM“.

„Razgovor nije bio nimalo lak a u suštini nekoliko stvari mogu da kažem: Predtavanici najmoćnijih evropskih zemalja, a istakli su da za to imaju podršku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kad postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da je potrebno doći do što bržeg rešenja, i pod dva  – ono što mislim da je mnogo važnije – da velike zapadne sile, plus Turska, kako su mi rekli, žele rešavanje problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumemo, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim rešenjem, oni bi izbegli mogućnost da pruže jasan odgovor predsedniku Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnosti posle toga bi rekli – postignut je dogovor, tako da smo mi u svemu tome još jednom postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti“, naglasio je Vučić.

Kao treću stvar, kaže – saopšteno mu je da je Putin „podigao zavesu“ i

„Sada ostaje na svima da se izjasne sa koje strane hoće da ostanu, sa one strane zavese gde ekonomija ne postoji, ili sa strane uspeha gde su oni“, kazao je Vučić.

I dodao:

„Ja sam ukazao na i moram da kažem da tu nisu bili nekorektni i mislim da znaju i razumeju iako nisam shvatio neke napade u domaćim medijima da od septembra 2021. niču jedna za drugom baze specijalnih jedinica na severu kosova, u selu Bistrica, u Košutu, u Zubinom Potoku i Gornji Jasenovik“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je prištinska strana „pogazila sve dogovore.

„Ne postoji stvar koju nisu pogazili i znaju to i međunarodni predstavnici“, rekao je Vučić.

Kaže i da Srbi nisu zainteresovani za menjanje tablica.

„U 8 ujutru 10. septembra dvoje prijavljeno za promenu registraskih tablica, jedno sa severa, a drugo sa juga KiM, a lice sa severa pripadnik je albanskih institucija… nemaju nikakvu podršku naroda dakle, nema nikog od Srba ko hoće da menja tablice“, izjavio je Vučić.

„Uz svu propagandu i Kurtijeve neistine, nikog nisu uspeli da pronađu. Jasno je da srpski narod želi, i to sam rekao međunarodnim predstavnicima, srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava. Generalna skupština UN će se pretvoriti u tiradu o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine a ja ću govoriti o teritorijalnom integritetu Srbije… Koliko poziva ću dobiti da skratim jezik“, kazao je.

Ali, kako dodaje, Srbija nema drugog izbora.

„Borićemo se za poštovanje međunarodnog prava i bićemo uz svoj narod“, rekao je.

Na pitanje N1 šta je to „nova armatura u pregovorima Beograda i Prištine“, Vučić je kazao:

„Čini mi se da sam objasnio ono što sam mogao do detalja, ako pažljivo poslušate, možete da izvučete zaključke. U svakom slučaju, biće mnogo veće aktivnosti, mnogo više pritisaka u danima pred nama da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila“, naglasio je Vučić.

Najavio je i da će na specijalnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, zakazanoj za 13. septembar, biti sam, pošto je mandatar tek izabran, a vlada još nije formirana.

„Neću napustiti skupštinsku sednicu ni na jedan jedini sekund. Da li će to moći da se završi u jednom danu, ili u dva dana, ja sam to vreme posvetio Narodnoj skupštini, narodnim poslanicima i građanima da odgovorim na sve poruke“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare