Vučić: Bez osude napada i sankcija, Srbija poštuje integritet Ukrajine

Vesti 25. feb 202218:33 > 22:38 409 komentara

Srbija smatra veoma pogrešnim pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključjući i Ukrajinu, ali neće uvoditi sankcije Rusiji, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je pročitao zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost u kojem se naglašava da Srbija najiskrenije žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope, te da Rusiju i Ukrajinu smatra prijateljskim državama, a Ruse i Ukrajinice bratskim narodima.

Integralni tekst zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost pročitajte OVDE.

U zaključcima se ističe da je jedan od osnovnih principa spoljne politike Srbije poštovanje teritorijalnog integritete, te da Srbija pruža punu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Republika Srbija (…) smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključjući i Ukrajinu“, poručuje se u zaključcima koje je pročitao Vučić.

Rusija nama nije uvodila sankcije, Ukrajina nam ništa nažao nije učinila

Predsednik je dodao i da će se Srbija, prilikom razmatranja potreba da se donesu restriktivne mere ili sankcije, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa.

POVEZANE VESTI:

„Republika Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da uvodi sankcije bilo kojoj državi“, dodao je Vučić.

Predsednik je upitao novinare kako misle da Srbija preko noći uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kada Moskva nama nije uvodila sankcije devedesetih godina, i kad nas je 2015. „sačuvala u Savetu bezbednosti UN“.

„Kao što ne bi bilo fer prema Ukrajini, koja nam nikad ništa nažao nije učinila. I zato se nalazimo u ovako teškom položaju“, dodao je Vučić.

Konstatovao je da će na kraju sav pritisak biti na „maloj Srbiji, jer nad Srbijom neko može da se iživljava, a nad Rusijom ne može“.

Nisu nam potrebne scene iz filma „Tri karte za Holivud“

Vučić je naveo i da je prethodnih dana imao teške razgovore, i da ne pamti „teže nego one noći u Briselu 2015.“

„Izborićemo se, neće biti lako, ali su ovo najbolje stvari za našu zemlju“, poručio je predsednik.

„Ko pogleda i pročita ovaj zaključak, shvatiće koliko je truda uloženo u svako slovo, u svaku reč, da se ne bi naštetilo Srbiji, ali da se ne odstupi od istine i norme međunarodnog prava“, rekao je.

Vučić je pozvao građane Srbije da budu ujedinjeni. „Nisu nam potrebne scene iz filma ‘Tri karte za Holivud’, već da svi imamo jednu stranu, i da ona bude Srbija“, istakao je predsednik.

Ako tražite krivca, ja sam kriv

„Nama su životi ljudi najvažniji, mir naših žena, majki je najpotrebniji. To čini Srbiju da raste, u svakom smilsu. Ovo je naša odluka a ako tražite krivca za tu odluku, ja sam kriv. Da sam ja mislio drugačije, vevovatno bi danas bile uvedene sankcije Rusiji. Neki su mislili drugačije, ja nisam, i tačka“, zaključio je Vučić.

Svi građani koji odu da ratuju u Ukrajini biće sankcionisani

Vučić je rekao i da će Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa drugim nadležnim organima, preduzeti mere da zaštiti bezbednost svojih ržavljana koji borave u Ukrajine.

Dodao je i da će država sprečiti učešće građana Srbije u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi tzv. dobrovoljci koji se uključe u taj konflikt, biti sakncionisani.

Srbija će, kako je istakao, pružiti svaku vrstu pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.

Krajnje vreme da Fon Kramon postane odgovornija

Vučić kaže i patrijarha Porfirija na današnjem sastanku upoznao sa stavom i mišljenjem u vezi sa Ukrajinom, i, kako je rekao, zatražio savet.

„Pročitao sam mu tekst (zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost), ukazao na sve probleme, što on sam vidi i zna. Ja sam svoj posao obavio, on je čovek koji razume potrebe Srbije“, kazao je.

On je komentarisao i izjavu poslanice Evropskog parlamenta Viole fon Kramon, koja je rekla da je „vreme za vladu i predsednika Srbije da javno osude rusku invaziju Ukrajine“.

„Fon Kramon je govorila da mi ne smemo da govorimo o narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao što vidite, smemo. Mislim da je krajnje vreme da Kramon postane odgovornija, da se pomalo uozbilji, ili da barem ne govori gluposti“, rekao je Vučić.

Kako sad vodeni pištolji nakon tekstova o „malom Putinu“

Na navode hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je upitao da li će srpska vojska „vodenim pištoljima“ da napada Kosovo, Vučić je odgovorio da je dobro da se pokazuje veće poštovanje jednih prema drugima, ali da će Vojska Srbije biti sve snažnija i jača.

„Ako su u pitanju pištolji na vodu, onda ne razumem otkud toliko tekstova o naoružavanju Vučića, odnosno `malog Putina` kako me zovu. Kada vam neko ko je sprovodio zločine, kao što su sprovođeni u Jasenovcu, govori o pravoj strani istine, to ima mnogo dublji i teži smisao“, dodao je Vučić.

On je rekao da je danas dao nalog nadležnim vojnim službama da sve što se zbiva u Ukrajini bude dobro proučeno, jer mnogo pouka može da izvuče Vojska Srbije da bi bila neuporedivo spremnija u budućnosti, jer je sada jasno kako može da izgleda „blickrig“ velikih sila.

Srbija će prihvatiti da bude domaćin ruskim klubovima

Vučić je rekao i da će Srbija prihvatiti da bude domaćin ruskim sportskim klubovima ako se svi saglase da utakmice u kojima bi bili domaćini igraju u Srbiji.

„Dobio sam informaciju da postoji, nisam sasvim shvatio čiji interes, da ruski klubovi igraju na teritoriji Srbije utakmice u kojima bi bili domaćini, pošto sad dobar deo klubova nekih zemalja ne želi da ide u Moskvu i druge ruske gradove da igra“, rekao je Vučić-

On je istakao da je čuo da postoji mogućnost da je nečija inicijativa, UEFE ili FIBE, da se igra u Srbiji.

„Ako su svi saglasni sa tim, mi smo svima dobri domaćini. Ako time možemo da pomognemo rešavanju nekih problema, nemamo problem sa tim. Mi bismo ponudili najbolje uslove i garantovali bezbednost svima i formalnim domaćinima i gostima“, pojasnio je Vučić.

Svega imamo

Vučić je rekao i da nema naznaka poremećaja na tržištu zbog sukoba u Ukrajini.

„Obezbedili smo pirinač, ulje, brašno, so, prepuni su magacini u Šidu, Mitrovici, Pazovi. Svega imamo, ne obmanjujemo ljude“, rekao je.

„Kupili smo i 32 miliona komada sardina, svega drugoga, za mesne prerađevine ne brinite, nema potrebe da bilo ko bilo šta kupuje, problemi su sa cenama energenata i sirovina, i to su stvari koje ćemo pokušati da rešimo“, dodao je Vučić.

Dačić: Srbija treba da gleda jedino svoj interes

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je na konferenciji za novinare da Srbija u sukobu Rusije i Ukrajine treba da gleda jedino svoj interes.

„Nije naš zadatak da postupamo po tome ko od nas šta očekuje. Zapad od nas očekuje da osudimo Rusiju i uvedemo sankcije. Rusija verovatno očekuje od nas da mi priznamo i pohvalimo sve što su uradili i eventualno dodatno priznamo sve ono što su i oni priznali“, rekao je Dačić.

Naglasio je da nije uloga Srbije nije ni da ratuje sa Rusijom, ni sa Ukrajinom, kao ni da podržava jedne protiv drugih, već da Srbija vidi šta je za nju najbolje.

„Rat nije zahvatio Srbiju. Sve bi bilo u redu da sada nas, kao da smo naivni i glupi, ubeđuju da je u pitanju grubo narušavanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta. Kao da se ništa na teritoriji bivše Jugoslavije i Srbije nije desilo i kao da će naše sada priznanje i osuda Rusije nama vratiti Kosovo“, rekao je Dačić.

Ocenio je da bi Srbija uvođenjem sankcija narušila odnose sa Rusijom i Kinom i „odsekla granu na kojoj sedi i čuva državni i nacionalni interes“.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare