Vučić: Ne mogu da potpišem Zakon o istopolnim zajednicama, moram da štitim Ustav

Vesti 01. maj 202110:31 > 10:57 261 komentara
Philip Fong/AFP (arhiva, ilustracija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da kao predsednik Srbije ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Narodna skuptšina usvoji, jer je "dužan da štiti Ustav".

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, izjavio je Vučić u intervjuu za „Blic“.

Povezane vesti:

Dodao je i da ne isključuje mogućnost da se u najavljenim izmenama Ustava, koje se trenutno tiču samo pravosuđa, uključe i odredbe koje bi omogućile takvim manjinskim zajednicama da ostvari svoja prava, ali da je najviši pravni dokument za sada jasan.

Upitan kakav je njegov lični odnos prema zakonu, kaže da je to pokazao izborom Ane Brnabić za premijera, ali i da istovremeno nije gorljivi zagovornik istopolnih zajednica.

On je dodao da ga ne interesuju reakcije zagovornika ili protivnika istopolnih zajednica, već da Srbija treba da postane „moderna i normalna zemlja“, ali u kojoj se poštuje pravni poredak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare