Vučić ne negira da se saglasio sa Ohridskim sporazumom: „Ali, oni neće ZSO, ništa od toga“

Vesti 29. mar 202419:48 99 komentara
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje N1, nije negirao da se saglasio sa Ohridskim sporazumom u kojem je jedan od članova taj da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, ali je naveo da prištinska strana nije učinila ništa po pitanju Zajednice srpskih opština.

Na pitanje N1 zašto se Srbija sada protivi članstvu Kosova u Savet Evrope ako se sa tim saglasila prihvatajući Ohridski sporazum, Vučić je na konferenciji za medije rekao:

„Govorio sam o tom članu 4 Ohridskog sporazuma u skupštini, mogli ste da pronađete, četiri ili pet puta na pitanja opozicionih poslanika. U svom prvom obraćanju posle Ohrida rekao sam da mi u načelu prihvatamo, ali da neću da potpišem zbog više stvari“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Pre svega, kazao je, zbog neprotivljenja članstvu Kosova u UN.

„Ali smo od prvog trenutka radili na implementaciji, i u usmenom i u pismenom delu, uvek je pod brojem jedan bila ZSO. Mi smo ispunjavali neke obaveze, oni – nijednu. Zato što je prevara u tome što oni neće ZSO, neće ništa od toga. I iz toga ugla je to protivzakonito, ne samo iz ugla što nije državno i što nisam potpisao“, odgovorio je VUčić.

Kaže i da su mu na sastanku s Kvintom pre nekoliko dana rekli da treba da insistira na ZSO.

„Oni su mi rekli – insistiraj na tome, to je ozbiljan argument. Džabe, mogu da insistiram koliko hoćete, kad oni imaju više geopolitičke ciljeve kojim hoće da sruše Srbiju. Samo da to imate u vidu. I upravo u tome jeste dodatni problem kako će izgledati Poglavlje 35, možemo samo da kažemo da sa nečim nismo saglasni i to je to“, izjavio je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare