Vučić ne razume iznenađenje javnosti dokumentom EU, deo opozicije traži ostavku

Vesti 28. feb 202319:20 41 komentara

Predsednik Srbije je umesto odgovora na pitanja novinara, dan posle sastanka sa kosovskim premijerom odlučio da tačke usmenog dogovora tumači gostujući na Javnom servisu kasnije večeras. Danas je samo govorio o investicijama Evropske unije, pre svega o modernizaciji i rekonstrukciji pruge, čiju je jednu deonicu obišao sa evropskim komesarom za proširenje.

Od Evropljana… 600 miliona.

Pohvalio se predsednik novim investicijama na putu za Ripanj sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Priču o ulaganjima nije hteo da kvari pitanjima novinara o ishodu sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

POVEZANE VESTI:

„Pored malog ekrana, da čuješ sve sine“. Tako je još jednom najavio svoj nastup na javnom servisu, tokom kojeg će, kako je ranije rekao, odgovoriti svim „političkim i medijskim manipulatorima koji bi za mrvu vlasti zgazili sopstvenu državu“.

„Ja ne znam kako su se svi iznenadili a sve te, posebno teške članove, lično sam pročitao u Narodnoj skupštini. Šta, prespavali svi u međuvremenu ili se pravili da nisu čuli. Aj pusti to“, poručuje Vučić.

Dok predsednik najavljuje da će objasniti svaku tačku, opšta poruka stiže iz Brisela i Vašingtona o Evropskom planu.

„On je prihvaćen tako da više o tome ne mora da se raspravlja i to je postao sporazum i putanja ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, objasnio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Da li sada možemo reći da je ovaj dogovor de fakto međusobno priznanje između Srbije i Kosova?

„Odgovor je ne. Zato što cilj dijaloga nije priznanje. Cilj dijaloga je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova“, dodaje Stano.

„Želimo jasno da kažemo da to što podržavamo predlog u ovom trenutku, to ne znači da ne verujemo da sve zemlje regiona treba da se uzajamno priznaju i da imaju pozitivne odnose kako bi region bio zdrav i konačno i potpuno odvojen od događaja 1990-ih“, poručio je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar kaže da je prihvatanje evropskog plana „važan korak“, ali da „ostaje težak rad“ na postizanju dogovora o aneksu za implementaciju sporazuma. Sledeći sastanak Vučića i Kurtija je najavljen već za 18. mart u Severnoj Makedoniji.

U Srbiji za to vreme burne reakcije. Stranke okupljene u takozvanom patriotskom bloku Vučićevu ostavku traže, jer je, smatraju, prihvatanjem predloga prekršio zakletvu.

„Aleksandar Vučić je prekršio čak i ono jedno jedino obećanje i crvenu liniju koju je dao na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji, da neće prihvatiti ulazak takozvane lažne države Kosovo u Ujedinjene nacije“, rekao je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

„Sada je jasno zašto Vučić nije ispunio obećanje da pošalje pisma u Moskvu i Peking, u kojima bi ih obavestio da se Srbija protivi članstvu „Kosova“ u UN. To bi bilo direktno suprotno od onoga sa čim se u Briselu saglasio, a to je da se Srbija tome neće protiviti. Izdajnik“, navodi predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

„I onda je vreme da se mi zapitamo a šta je Vučićeva vlast to uradila ova dva meseca, zašto su maltretirali Srbe na severu Kosova, zašto su maltretirali vojsku i pomerali je, što su nas zaluđivali, što su bile tolike drame kad ništa nije urađeno“, kaže Zdravko Ponoš, predsednik pokreta Srbija centar.

Pitanje je sada šta će biti urađeno novim „Sporazumom o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije“ i koliko će taj put trajati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare