Vučić: Nećemo dozvoliti novi pogrom nad Srbima na Kosovu, imaćemo jasan odgovor

Vesti 17. mar 202114:02 > 17:52116 komentara
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati "odgovoran, jasan, ozbiljan" odgovor.

„Srbija pogrom više nikad neće dozvoliti. Srbija kao i svi drugi, ima pravo da brine o svom narodu, o njegovom zdravlju, sigurnosti, i svakoj dobrobiti na koju, poput svih ostalih, naš srpski narod ima pravo“, rekao je Vučić u govoru na komemorativnom skupu u Beogradu „Dan sećanja – Pogrom na Kosovu i Metohiji“.

povezane vesti

On je rekao da Srbija deluje „nezvekcajući oružjem, nemaštajući o pogibijama, nehuškajući na krv, bez ikakve želje da bilo kome bilo šta oduzme“.

„Ali to nikako ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi. Nije Srbija spremna na to, niti će ikada više biti spremna. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti“, rekao je Vučić.

Ukazao je da „kao što to pravo ne ugrožavamo drugima, nećemo dozvoliti da bude ugreženo ni nama“.

„Mi ne vodimo nikakvu ekspaznionističku politiku, to nije nikakav san o nekakvom srpskom svetu, nema to veze sa srpskom hegemonijom, niti mi želimo da upravljamo nekim osim sobom i svojom državom“, rekao je Vučić.

Srbija „nema aspiraciju prema teritorijama i ne preti, jedino što traži da joj se dopusti da izvrši svoju obavezu – da pamti i ne dozvoli da se zločini ponove“, izjavio je on.

Izvor: Tanjug

„Za nas ostaje jedini mogući zaključak. Kosovo nije naše breme već naš krst, a s krsta se bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće“, rekao je Vučić.

Mihajlović: Jedan od najmračnijih događaja u novijoj istoriji Srbije

Potpredsednica Vlade, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas povodom godišnjice nasilja nad Srbima 2004. godine na Kosovu da je taj „pogrom jedan od najmračnijih događaja u novijoj istoriji Srbije, ali i Evrope, koji ne sme da se zaboravi“.

„Srbija je danas snažnija država, koja brine o svom narodu na Кosovu i Metohiji, ali nažalost, uprkos naporima Srbije, nismo bliži kompromisnom rešenju u vezi sa pitanjem Кosova i Metohije koje će obezbediti trajni mir i stabilnost u regionu“, rekla je Mihajlović, preneo je njen kabinet.

Ona je naglasila da „sećanje na stradanje kosovskih Srba obavezuje da u budućnosti tražimo puteve koji će obezbediti mir, stabilnost i razvoj, kako se nijednom narodu ne bi dogodilo ono što se dogodilo Srbima na Кosovu i Metohiji u martu 2004. godine“.

Komentari

Vaš komentar